![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem otóż w jednej podstronie serwisu potrzebuję wywołać dwa zapytania ajaxowe - oba odpytujące ten sam plik php, ale każdy o inne dane. Niestety, gdy w kodzie mam dwa takie zapytania - działa tylko jedno z nich (to drugie), niezależnie od umiejscowienia wywołania funkcji w kodzie. Oto kod js:
A to obcięty ze zbędnych div'ów kod html'owy, w którym wywołuję zapytania: Czy ktoś może pomóc i chociaż naprowadzić mnie dlaczego te funkcje nie mogą zadziałać obie naraz? Po stronie pliku menustron_ajaxresponse.php wszystko jest w porządku, sprawdzałem na setki sposobów ![]() Ten post edytował basstone 3.08.2012, 00:01:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedź jest bardzo prosta...
Sposoby rozwiązania są co najmniej 3: 1. Zamiast robić jednej funkcji wysyłającej i dwóch odbierających zrób na odwrót. Innymi słowy zostaw jedną funkcję wysyłającą tak jak masz - ale onreadystatechange ustaw raz na tylko jedną funkcję. W odpowiedzi AJAX ustaw coś tak aby funkcja odbierająca wiedziała co ma z danymi wykonać - proponuje po prostu odpowiadać do AJAXAa JSONem. 2. Utwórz dwie oddzielne funkcję wysyłajace i dwie odbierające i stwórz dwa oddzielne obiekty http_request dla jednej i dla drugiej - unikniesz tego problemu. 3. Zastosuj jakiś framework np. jQuery - $.ajax(...); i po problemie -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:48 |