![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam forumowiczów ,
Będzie po raz kolejny z polskimi znakami przekazywanymi za pośrednictwem AJAX . Otóż : Na stronie używam kodowania iso-8859-2 które zadeklarowałem : Kod <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> Nastepnie z forma przesyłam sobie polskie do ajax. Wcześniej w celu debuga zrobiłem sobie alert(wartosc_forma) i polskie znaczki wyswietlają się ładnie . problem pojawia się kiedy wysyłam to do diva . Kod xmlHttp.open('GET','/ajax/test.php?p5='+p5,true); w pliczku text.php , wstawiam wysyłam do nagłówka : Kod header('Content-type: text/xml; charset=iso-8859-2'); i dalej jest źle , zmiast polskich znaczków mam krzaczki :/ o dziwo w FIREFOX i Chrome jest OK a Opera i IE sobie z tym nie radzi :/ macie jakieś pomysły na debug tego i rozwiązanie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast "iso-8859-2" ustaw "utf-8"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak zmieniałem ale nic to nie daje :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień charset w dokumentach na utf-8
Oraz zmień kodowanie plików w edytorze, w Notepad++: Format>>Koduj w UTF-8 ( bez BOM ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zmienić deklarację kodowania strony i kodowanie wszystkich plików. Będziesz musiał oczywiście poprawić wszystkie polskie znaki, które są dziwnie kodowane w ISO.
Względnie możesz skorzystać z małej sztuczki, przed przesłaniem danych do ajax'a po stronie php zmieniaj wszystkie polskie znaki na ich kodowanie bezwzględne (za pomocą encji). Jest to rozwiązanie doraźne i może być na krótki czas szybsze od zmiany kodowania całej strony, ale docelowo powinieneś zmienić je na utf8. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:59 |