![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem: Mam skrypt w którym co niedziele o godzinie 00:00 powinno nastąpić zapisanie danych do bazy danych. Danymi jest 10 pozycji, na które najczęściej oddawano głos w sądzie. Chodzi o to by zrobić Update na tych 10ciu rekordach zmieniajac ich status z 0 na 1. Robię następującą rzecz: 1) Mam ustawioną datę ( w bazie danych MySql ) np. 5 Sierpień godz. 00:00 i zczytuję ją taki zapytaniem:
2) Porównuję ustawioną datę i datę obecną. Na obecnej dacie mam ustawiony znacznik czasu tak samo jak w dacie pobranej z bazy, a więc: 3) Jeżeli daty będą równe następuje Update w bazie (zmiana statusu z 0 na 1)
Wykonuję testy i niestety nie działa. Testy wykonuję na localhoście. Pytanie czy zadanie robię źle i tym sposobem nigdy mi to nie zadziała, czy zadziała ale dopiero jak umieszczę skrypt na serwerze hostingowym ? Czy ewentualnie powinienem to robić w inny sposób ? dzięki Ten post edytował damianooo 31.07.2012, 17:51:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś tutaj użyć CRON. Ustawiasz Crona, żeby w każdą niedzielę o 00:00 czy kiedy tam chcesz, odpalił skrypt i tyle. Twój sposób zadziała tylko jak ktoś wejdzie na tą stronę tego dnia, a CRON to automat działający na serwerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok ... tak też myślałem że trzeba użyć CRONA ... czytałem trochę o tym ale jeszcze tego nie używałem ... rozumiem że powinienem ten skrypt umieścić w takim pliku:
cron-weekly.php i następnie ten plik wyeksportować na serwer hostingowy . I już wszystko będzie działać? Czy nie muszę niczego zmieniać w ustawieniach serwera żeby CRON działał, tzn. np. przekazać adminowi serwera , poprosić aby coś ustawił w konfiguracji aby CRON działał ? I czy w pliku cron-weekly.php wystarczy że pomiędzy znacznikami <?php ?> umieszczę cały kod i będzie działało? Czy na localhoscie mogę to samo zrobić ? I jeszcze jedno pytanie . Jak nazwać plik CRONa żeby skrypt wykonywał się co tydzień w niedzielę o 00:00 ... bo ten przykład co podałem to podobno wykonuje się co sobotę ( tak wyczytałem ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie Ty takie bzdury wyczytałeś?
CRON to w uproszczeniu dwie rzeczy - adres skryptu (plik) i harmonogram. Ustawienia harmonogramu to sprawa na serwerze, większość paneli hostigowych pozwala na samodzielne ustalanie zadań cron bez fatygowania administratora. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@markonix wyczytał to pewnie na home.pl bo tam tak jest, że nie możesz sam konfigurować crona tylko właśnie taki śmieszny sposób mają. @damianooo normalnie to tak nie działa, w panelu na hostingu np. directadmin ustawia się CRON'a. Na swoim komputerze czyli na localhost zrobisz to tylko jeżeli posiadasz linuxa, na win tego nie zrobisz.
Edit: Małe sprostowanie na win też to zrobisz ale nie CRON'em tylko jest jakiś tam Task Scheduler. W każdym razie na praktycznie każdym hostingu będziesz mógł to bardzo łatwo ustawić sobie w panelu zarządzania. Ten post edytował tehaha 31.07.2012, 18:16:05 |
|
|
![]()
|
|
ok to chciałem właśnie wiedzieć ...
dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, w takim razie pozostaje poszukać sposoby na cron-daily i sprawdzać czy mamy dzisiaj niedzielę...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:44 |