![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
W ogóle to nie wiem jak się do tego zabrać za bardzo - w javie akurat jestem całkiem zielony... Potrzebuję zrobić coś takiego - mam sobie w kodzie strony listę <ul>, wygląda to tak: Noo i zasadniczo jest to menu, dalej są jakieś divy coś się przesuwa itp, ale to nie jest istotne. Problemem dla mnie jest zdjęcie/usunięcie id ustawionego przy pierwszym elemencie listy i przypisanie go do drugiego, trzeciego, czwartego elementu listy w zależności od tego w który element listy kliknę. Bez przeładowania strony. Czyli, klikam sobie w portfolio i usuwa mi sie id="selected" z pierwszego elemenu <li> i przypisuje mi sie do trzeciego elemenu <li>. Da się tak zrobić w javascript ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łatwiej Ci będzie jak zamiast ID przypiszesz klasę. Wtedy robisz zdarzenie click() i .removeClass() ze wszystkich elementów a następnie przypisanie temu wybranemu przez addClass();
Mój przykładowy kod, zmodyfikowany na szybko dla Twoich potrzeb: Kod $(function($) { var div = $('ul#navi li a'); $(div).click(function() { $(div).removeClass('select'); $(this).addClass('select'); }); }); teraz tylko zamiast ID nadajesz klasę select Ten post edytował piotrex41 26.07.2012, 12:06:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@piotrex41 dziękuję.
Aaale.... Coś tam w międzyczasie wykminiłem i jednak to nie takie proste jak myślałem. Cały mykes polega na tym że pod spodem działa jeszcze jQuery ze skryptem który po pierwsze - przewija w lewo prawo diva znajdującego się pod menu po drugie - nadaje efekt "lavaLamp" (skrypt taki fajny...) dla tego menu. Chyba javascriptem tego nie rozkminie. Zresztą zerknij prosze jak to wygląda w działaniu. www.willq.pl. Ten niebieski element po kliknięciu w O mnie powinien pozostać nad tym elementem... Jeżeli ściągne id z <li> to się rozjeżdza... muszę to jakoś w locie podmienić. tylko jak ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz po prostu w reszcie skryptów zmienić to twoje ID na nową klasę i po sprawie. Będzie działać jak trzeba.
|
|
|
![]()
|
|
Hmm podrąże temat jeszcze.
Zmieniłem id na class, dopisałem element który usuwa i dodaje klase na elemencie <li>, i faktycznie działa, tzn widzę że dopisuje się i usuwa. Ale niebieski element dalej uparcie wraca na pozycje zadeklarowaną przy starcie strony. Odpowiada za to ten kawałek kodu:
tak się mnie wydaje przynajmniej. I teraz - jak na moje oko bez postaw większych - pomimo że zmieniam przypisanie klasy, to zmienne potrzebne do ustawienia tego #bloba nie odświeżają się. O co kaman ? Powinien zebrać chyba nowe dane... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ten kawałek kodu odpowiada za animację tego niebieskiego "klocka" gdy najedziemy na któryś z elementów menu, a pozycję do której ma wrócić bierze z położenia na stronie elementu currentPageItem = $('.select', navi). Z tym, że wartość do tej zmiennej przekazywana jest tylko raz podczas ładowania strony, a u Ciebie przechodzi się na podstrony bez przeładowania więc i kod trzeba zmodyfikować. Wstaw tę funkcję: zamiast tej którą aktualnie masz i powinno działać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:37 |