![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, próbuje posortować dane z tabeli, ale trochę inaczej niż zawsze gdyż potrzebny jest warunek między dwiema kolumnami danych te kolumny to "wynik" i "dodatkowy_wynik". Teraz chce aby sortowała sie kolumna "wynik" >ORDER BY wynik ASC< ale jeśli dodatkowy_wynik jest większy od 0 a mniejszy od wynik to do sortowania ma pobierać dodatkowy_wynik. Próbowałem coś takiego, ale zero efektu:
Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś to chyba z użyciem JOINa się robi. Poczytaj o LEFT JOIN, RIGHT JOIN i INNER JOIN. Wtedy możesz łączyć dwie tabele (bo o to Ci chodzi jeśli dobrze zrozumiałem). A jeśli nie dwie tabele a po prostu dwie wartości kolumn to chyba tak powinno działać:
Kod SELECT `*` FROM `tabela` WHERE `dodatkowy_wynik` > '0' AND `dodatkowy_wynik` < `wynik` AS `wynik` ORDER BY `wynik` ASC
-------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o sortowanie 2 kolumn jednej tabeli z zastosowaniem tego warunku co opisałem wyżej. To co pokazałeś nie działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:13 |