![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się co sądzicie o protokole WebSocket i jego zastosowaniach w połączeniu z PHP. Może macie jakieś doświadczenia z tą technologią i opinię, którą chcielibyście się podzielić?
Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 26.07.2012, 00:45:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawową zaletą Moim zdaniem jest dwukierunkowość połączenia, niesie to ze sobą zyski w postaci choćby wydajności aplikacji. Dotychczas komunikacja aplikacji webowej z serwerem, była jednostronna czyli przeglądarka pytała serwer odpowiadał. AJAX był sporą rewolucją ale nadal mieliśmy do czynienia z jednostronną komunikacją i aby np napisać chat musieliśmy wysyłać co określony czas nowe zapytanie aby zaktualizować dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra rzecz, przydatne w czymś tak prostym jak chat i rozbudowanych grach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Może macie jakieś doświadczenia z tą technologią i opinię, którą chcielibyście się podzielić? Głównym problemem jest to, że ta technologia, to - oficjalnie - szkic. Przypomnę tylko, że przez dobre kilka miesięcy była zablokowana w niektórych przeglądarkach ze względów bezpieczeństwa. Bez fallbacków na tradycyjne rozwiązania nie ma to sensu, niestety... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja także bym się tylko póki co zapoznał. W związku z problemami bezpieczeństwa jest domyślnie wyłączana i tym samym jej użycie jest ograniczone. Co do fallbacku to da się...
http://code.google.com/p/jquery-graceful-websocket/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawialiście się kiedyś do czego można użyć WebSockets? Pomijając czaty i gierki, które można tworzyć w javie/flashu to tak naprawdę nie ma większego zastosowania - a jeżeli ma to ja go do dzisiaj nie spotkałem. Dodatkowym minusem są koszty - nie wielki odsetek firm stać(lub jest to dla nich opłacalne) na utrzymanie dedyka a bez niego nie ma co marzyć o własnym WS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ps. próbowałem odpalić serwer pod WS na wirtualce to 3h później dostałem upomnienie od admina - taka mała adnotacja dla tych co chcieli by stawiać serwery na wirtualach Ten post edytował CuteOne 27.07.2012, 06:48:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli mamy 2 skrypty robiące to samo. Jeden na socket'ach drugi odpytuje serwer co 5 sekund, to według mnie, dla serwera lepszy jest socket. Jeśli socketem zabijasz serwer, to jeszcze bardziej zabijesz go ciągłym odpytywaniem. Przewaga socketa rośnie wraz z ilością korzystających na raz klientów, maleje wraz z czestotliwością wiadomości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli mamy 2 skrypty robiące to samo. Jeden na socket'ach drugi odpytuje serwer co 5 sekund, to według mnie, dla serwera lepszy jest socket. Jeśli socketem zabijasz serwer, to jeszcze bardziej zabijesz go ciągłym odpytywaniem. Przewaga socketa rośnie wraz z ilością korzystających na raz klientów, maleje wraz z czestotliwością wiadomości. Jeszcze jedną alternatywą jest Ajax Push, gdzie połączenie "wisi" i czeka na event od serwera, a nie wysyłany jest request co jakiś interwał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@redeemer: tak zwany long polling
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@vokiel: i wracamy do mojego pytania - czy widziałeś coś innego(sensownego) niż gierki lub czaty, które stoją na WS? To mówi samo za siebie... jeden wielki niewypał
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Widzieć nie zobaczysz, bo ta technologia, to dopiero szkic...
|
|
|
![]()
|
|
Erix rozumiem naprawdę ale sporo czasu już upłynęło od momentu pojawienia się tej rewelacji - pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem o połączeniu WS z node.js jako następcach PHP i ajaxa. Wyszło jak wyszło.
Teraz takie pytanie - która firma zainwestuje kasę w WS gdy ma tańszą alternatywę w postaci AJAXA (trzeba do tego dodać jQuery - każdy go zna = tańsza siła robocza)? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Erix rozumiem naprawdę ale sporo czasu już upłynęło od momentu pojawienia się tej rewelacji - pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem o połączeniu WS z node.js jako następcach PHP i ajaxa. Wyszło jak wyszło. A W3C nadal to trzyma w statusie szkicu, dziury bezpieczeństwa też w tym znajdują, producenci włączają/implementują obsługę kiedy im się spodoba (co jest wypadkową działań W3C). Cytat Teraz takie pytanie - która firma zainwestuje kasę w WS gdy ma tańszą alternatywę w postaci AJAXA (trzeba do tego dodać jQuery - każdy go zna = tańsza siła robocza)? Tu nie chodzi o kasę, tylko o rentowność. Wykorzystanie WS nie jest takie trudne; gorzej z tym, że można kasę utopić, gdy się okaże, że znaleźli jakiegoś kolejnego babola w technologii i znowu wyłączą jej obsługę w popularnych przeglądarkach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tu nie chodzi o kasę, tylko o rentowność. Wykorzystanie WS nie jest takie trudne; gorzej z tym, że można kasę utopić, gdy się okaże, że znaleźli jakiegoś kolejnego babola w technologii i znowu wyłączą jej obsługę w popularnych przeglądarkach. Co nie zmienia faktu że sam WS jest świetny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a projekty pokroju gier, nie są za 2k zł, więc raczej powstaje w nich kilka rozwiązań. hind - dzięki za przypomnienie nazwy (long polling). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja widzę przyszłość z WS w aplikacjach webowych i pubsub, kiedy chcemy mieć reakcję natychmiastową. Budowanie interfejsu w HTML w przeglądarce a przez WS transportować wszystkie eventy do i z aplikacji uruchomionej na serwerze. Od model MVC
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowań można znaleźć wiele, zwłaszcza biznesowych jak chociażby wspólna praca nad jednym dokumentem.
Ze względu na zawirowania ze standaryzacją i implementacją w przeglądarkach jedynym rozwiązaniem jest zamrożenie wybranej wersji przeglądarki i stworzenie aplikacji do niej dedykowanej. Taki intranetowy system, w dużej korporacji, gdzie można wymusić jedyną właściwą przeglądarkę, w jednej wersji u wszystkich. Tak jak kiedyś było robione z IE i dedykowanymi kontrolkami ActiveX. Tylko tak jak piszecie, kto zechce wchodzić w coś takiego, z góry narzucać sobie takie ograniczenia. Dodatkowy RAM do serwera wyjdzie o wiele taniej i mniej problematycznie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 17:47 |