![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 9.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym stworzyć walidacje danych umiejscowioną w MVC. W poniższym kodzie walidacje umieściłem w kontrolerze(akcja insert). Mój cały problem sprowadza się do tego miejsca
Gdy dane są poprawne to jest ładowany model, który umieszcza ładnie i poprawnie dane w bazie danych. Lecz co zrobić gdy dane są niepoprawne? W moim założeniu jest żeby po wprowadzeniu błędnych danych wyświetliła się dalej strona z formularzem z informacją o błędnych danych. Więc jak zrobić aby przekazać obiekt $validation do widoku z formularzem tak abym mógł potem w widoku wyciągnąć informacje o błędach dishcontroller.php
dishview.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. if(!$validation->isError==0){ - wiesz w ogóle co robi ten kod?
2. zobacz sobie w kod Zenda
Jak widać po stronie kontrolera nie przechwytujesz błędów, dlaczego? Ponieważ to obiekt Form zawiera ewentualne błędy (ktore przekazuje do widoku) a kontrolerowi nic do tego. Ten post edytował CuteOne 19.07.2012, 19:50:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:34 |