![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Z góry chcę podkreślić, że jestem słaby w pisaniu dobrego i czystego kodu ponieważ, powtarzam go na okrągło. Temu chciałbym aby ktoś pokazał mi jak można to zrobić, dużo przy tym się nauczę wejdzie mi to w nawyk.
Teraz przejdźmy do rzeczy. Oto SQL bazy danych
Ogólnie skrypt jest przeznaczony do wpisywania wartości w te pola by ludzie mogli zobaczyć co możemy zaoferować. Tutaj jest przykład mojej bezmyślności i niedołęstwa 1)Fragment kodu
Jak to w ogóle wygląda? Czy macie jakiś pomysł jak bardzo to skrócić? Nie wiem czy jest szansa stworzenia jakiegoś PDO czy czegoś tam w celu wywoływania tego samego "małego" kodu na innych podstrona gdyż chcę zrobić do tego opcję edytowania,usuwania więc kod zajął by kilka linijek..... Kod jest taki obszerny i beznadziejny, że nie ma miejsca na wklejenie go. 2)Fragment kodu
I tak dalej do każdego pola ze schematu SQL a potem wywołane to jest
Jestem pewien że nie jeden spadł z krzesła ![]() Ma to na celu sprawdzenie, że jeżeli jest podana wartość w SQL np. dla pola Strength = 0 to nie pokaże tego pola w $attributedump Jest to na prawdę bardzo patologicznie pokazane wszystko lecz jestem pewien, że jest to żenada, proszę o pomoc. Chętnie nauczę się operacji na takich dużych zmiennych itd. Proszę o podpowiedzi. Ten post edytował Wertas 15.07.2012, 19:00:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek to zrób sobie jakiś konfig, coś w stylu:
Do tego pętla foreach i sprawa załatwiona. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Aby oddzielić php od htmla, użyj systemu szablonów - smarty albo twig (te polecam bo z tych miałem okazję korzystać).
2. Nie mam pojęcia w jakim celu używasz te małpy, w każdym razie ich używanie jest niezalecane. Błędy należy poprawiać, a nie ukrywać i udawać, że ich nie ma.
To możesz zastąpić pętlą, ale chyba zwykle się tego tak nie robi.
Widzę, że w wielu miejscach masz taki sam znacznik style="color:#6969FF;" i podobne. Użyj do tego klasy. Poza tym, jednoznacznie trudno wskazać, jak ten kod trzeba skrócić. Jeśli masz wiele pól i każde pole ma jakieś różne "reguły" to trzeb je wzystkie uwzględnić. Na pewno dużo czytelniej będą one wyglądać w systemie szablonów. -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Peter zobacz kod cały.Jeden i drugi.
http://pastebin.com/tsT95LCU http://pastebin.com/PUdEzyH9 Tu nic nie ma skomplikowanego i nie będzie. Tylko jest tego za dużo ![]() Większość może być znacznie skrócona bo np taki kod
sprawdza czy coś jest w bazie jak jest 0 to nic nie da a jak będzie to znaczki @$dataRCold pokaże jego wartość a to @ dla zabezpieczenia jak by pole 0 przeszło sam nie wiem.. Ale jestem pewien że to można skrócić do 3-10 linijek nie 50 Ten post edytował Wertas 15.07.2012, 19:15:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę cię uspokoić kod nie jest tragiczny a ilość kolumn wynika z ilości danych.. nie raz pisałem większe potworki
![]() ps. http://phpdao.com/ poczytaj, zobacz na necie przykłady i oceń czy się nada EDIT do tego co napisałeś o if(){}else{} EDIT2: używaj funkcji w miejscach powtórzeń kodu !
Ten post edytował CuteOne 15.07.2012, 19:24:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ przed niczym nie zabezpiecza i nie mam nadal pojęcia po co on tam jest.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
A co z tym
Jest coś innego możliwego do zrobienia z tym? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co z tym
Jest coś innego możliwego do zrobienia z tym? Chyba najlepiej zmiana na:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej. Lepiej takie dane trzymać w tablicy, wtedy łatwiej je ze sobą złączyć, ale najlepiej byłoby je oddzielić od PHP, bo z tego co widzę zmienne te zawierają kod HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Mogę poprosić o przykład?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym wypadku na nic mu z tablicy skoro ma wyświetlać mix HTML + dane z bazy. Wertas podałem ci odpowiedź - utwórz funkcję, która zwróci kod HTML i dopisze go do zmiennej.
Następnego gotowca już nie będzie.. więc pora zacząć myśleć i szukać pomocy w manualu. ps. żeby nie było za łatwo zostawiłem parę błędów, które sam musisz odnaleźć i poprawić ![]() Ten post edytował CuteOne 17.07.2012, 01:29:41 |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie bez funkcji
Ten post edytował Wertas 17.07.2012, 12:14:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:42 |