![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy może ktoś mi pomóc napisać wyrażenie regularne sprawdzające hasło, które powinno zawierać 5-15 znaków, składające się z dozwolonych znaków, z jakich składają się zazwyczaj na innych stronach ( przy czym nie musi być wymóg, że musi być cyfra, etc.) Pozdrawiam! ![]() Ten post edytował tukan 13.07.2012, 20:31:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2012 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Strlen bada długość ciągów jednak nie zbada znaków w nich występujących.Dlatego przeważnie do walidacji używa się pregmatch i wyrażeń regularnych.
Spróbuj: Cytat "^(?:[0-9a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ]{5,15})$" jeśli chcesz dodatkowe znaki np kropka to dodajesz w kwadratowym nawiasie: Cytat ^(?:[0-9a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ.]{5,15})$
Ten post edytował Niktoś 13.07.2012, 21:36:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2012 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat hasło, które powinno zawierać 5-15 znaków, składające się z dozwolonych znaków, z jakich składają się zazwyczaj na innych stronach ( przy czym nie musi być wymóg, że musi być cyfra, etc.) Chyba była mowa o sprawdzeniu długości hasła, czyli samo strlen() wystarczy :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat wyrażenie regularne sprawdzające hasło Czytaj uważnie. Twoim sposobem skazujesz użytkownika na ataki xss. Jeśli już chcesz rozdzielić błędy na hasło długie,krótkie,nieprawidłowe to użyj i pregmatch i strlen(). Ten post edytował Niktoś 13.07.2012, 21:46:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Aware: Aha, a jak za pomocą strlen sprawdzisz, czy konkretny znak w haśle może być stosowany?
@tukan: Generalnie ja bym zrobił to "na dwa". Po pierwsze, sprawdził długośc hasła (to co pisał Aware). Po drugie, sprawdził, czy w haśle nie są zawarte "niedozwolone" znaki. I użył preg_replace, na przykład tak:
Dozwolone znaki otaczamy ukośnikami i nawiazami kwadratowymi. Jeśli chcesz, aby któryś z tych znaków był dozwolony, poprzedzasz backslashem: \ Jeśli backslash ma być dozwolonym wpisujesz go dwa razy: \\ Wszystkie litery (małe) możesz skrócić do [a-z], wszystkie duże do [A-Z], a wszystkie małe i duże do [a-zA-Z]. Cyfry do [0-9]. Jeśli znak "-" ma być dozwolony, musisz go umieścić na początku lub końcu I tak litery (niezależnie od wielkości) i cyfry i znak "minus" skrócisz do [-a-zA-Z0-9]. Więcej nie piszę - poczytaj manual. |
|
|
![]()
|
|
Preg replace -a po co nadpisywać?
|
|
|
![]()
|
|
Wątpie w to skoro i tak używasz jakiegoś hasha np. sha1, a jak ktoś będzie síę chciał wkraść na strone to i tak się włamie :-)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wątpie w to skoro i tak używasz jakiegoś hasha np. sha1, a jak ktoś będzie síę chciał wkraść na strone to i tak się włamie :-) -to nie jest tylko kwestia deszyfrowania hasła,co jest praktycznie bardzo trudne, lecz możliwość wstrzyknięcia złośliwego kodu.Może poczytaj o xss.
Ten post edytował Niktoś 13.07.2012, 22:44:58 |
|
|
![]()
|
|
Nie musisz mnie odsyłać do lektury bo wiem co to jest xss i na czym polegają ataki. :-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc
![]() Chodziło mi właśnie o to, co napisał mi @Niktoś. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:30 |