![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało mi się napisać z tutorialu paginację ale mam problem z dostosowaniem jej do swoich potrzeb. Obecnie mam najnowsze rzeczy zawsze na pierwszej stronie.. Gdy dojdą następne przenoszą się one na drugą, trzecią i tak dalej. Chciałbym mieć stałe strony w odniesieniu do treści znajdujących się na nich. Czyli pierwsza strona w mojej paginacji będzie stroną na której znajdują się najstarsze wpisy.
Będę wdzięczny za wskazówki jak to zmienić. /inc.page.php http://pastebin.com/1Vf6sqkD index.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie kwestia paginatora tylko tego co wyświetlasz, jeśli z bazy to dodaj na końcu ORDER BY pole_daty
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to jest wyciągane z sql, tylko jeśli zrobię to tak jak mówisz to będę miał dobrze powiązane strony z wpisami czli na pierwszej będą najstarsze ale numerki generować będzie mi cały czas odwrotnie. Czyli wchodząc na www będzie wyświetlało mi najstarsze wpisy na pierwszej stronie. Dodatkowo strony będą rosnąć w kolejności 1 2 3 4.. a powinny być 4 3 2 1. Nie wiem też jak zrobić aby domyślną stroną była ta o największym indeksie - tj 4.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co ma zawierać ów paginator? Strony ułożone od ostatniej do pierwszej? Czyli 4 3 2 1? I jeszcze przyciski typu poprzednia i kolejna?
Zacząłbym od tego by wczytać dane wg daty rosnąco, a paginator w ten sposób:
To ulozy strony od konca do poczatku, najprostszy przyklad, musisz to jedynie rozbudowac. Ten post edytował b4rt3kk 5.07.2012, 14:08:41 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem niestety jak tą klasę wykorzystać.. miała by być ona zamiast tej mojej oPage?
Chcę osiągnąć dokładnie taki efekt jak piszesz.. numeracja malejąca 22 21 20 19 ... 4 3 2 1, dodatkowo przełacznik następna, poprzednia i początkowa strona jest ostatnia zawsze czyli ta z największym indeksem. |
|
|
![]()
|
|
Klasa jest bardzo prosta, musisz tylko wyświetlić funkcję paginator, sprawdz zresztą sam jak to działa. Na wejściu musisz tylko podać obecną stronę (walidacja wbudowana w klasę) i ile jest stron w sumie.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 15:51 |