![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem:
ten kod odświeża mi plik getuser.php, tylko wtedy jak zmieni się wartość selecta, a ja potrzebuję przerobić to tak, żeby odświeżało się samo np. co 10sekund, da się to osiągnąć ? Dzięki z góry! -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o setInterval
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Moja znajomość js, nie jest nawet na poziomie podstawowym, czytałem już o różnych rozwiązaniach, ale za nic nie mogę tego zastosować..
Jakiś mały przykład to by było miło bo mi nic nie wychodzi.. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład... hmm... Google -> "setInterval js" -> https://developer.mozilla.org/pl/DOM/window.setInterval a, to jest dokumentacja. I masz tam przykład.
--edit-- Cytat Jakiś mały przykład to by było miło bo mi nic nie wychodzi.. Pokaż jak próbowałeś Ten post edytował kamil4u 3.07.2012, 19:55:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja wykombinowałem coś takiego:
Nie robiłem tego 'na chama', żeby tylko pokazać, że coś robiłem i dostać gotowca, chociaż do tego bije, ale naprawdę się starałem.. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat intervalID = window.setInterval(showPart(co.value), 500); Czytałeś w ogóle manual-a? Cytat var idInterwalu = window.setInterval(funkcja, opóźnienie[, parametr1, parametr2, ...]) ;Zobacz gdzie masz parametry, a gdzie ona są u Ciebie. Jeszcze, żebyś dobrze zrozumiał to co jest w manualu: - Cytat funkcja to funkcja, dla której ustawiane jest opóźnienie Tu podajesz jedynie samą nazwę - bez parametrów i bez nawiasów - sama nazwa- Cytat kod to ciąg znaków zawierający kod javascript do cyklicznego wykonania - tu możesz wstawić dowolny kod JS w cudzysłowach. Czyli może to wyglądać np. tak: "funkcja(1,2,3); funkcja2( test.value );" , jednak jest to niezalecane, dlatego zrób tak jak napisałem wyżej.Poza tym: Kod var coo = document.getElementsByName("rekord"); var co = co[0]; Chyba coo[0] ![]() I upewnij się, że masz DOM załadowany, czyli wstaw na chwilę po var co = coo[0]; linię alert( co );. Jeśli wyskoczy błąd( nie referencja do elementu ) to cały swój kod wstaw w: Kod onload = function(){
// tu wstaw kod } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ehh, mówiłem nie łapie tego, nie mam nawet żadnych podstaw js, więc o czym mowa, dobra, ale dzięki za fatyge.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ale tu ni trzeba podstaw. Nie chcę Ci dawać gotowca i tyle. Trochę się pomęczysz to będziesz się lepiej czuł jak Ci wyjdzie. Czego nie rozumiesz - konkretnie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że moja odpowiedź zobrazuje to, czego nie rozumiem:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to teraz: var intervalID = window.setInterval(showPart, 500[, coo, co]); --> var intervalID = window.setInterval(showPart, 500, co.value);
i Cytat I upewnij się, że masz DOM załadowany, czyli wstaw na chwilę po var co = coo[0]; linię alert( co );. Jeśli wyskoczy błąd( nie referencja do elementu ) to cały swój kod wstaw w:
Kod onload = function(){ // tu wstaw kod } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Podziwiam za cierpliwość, to już działa, a jeszcze jedno pytanko - mógłbyś jeszcze podpowiedzieć jak zmienić kod js, żeby nie było trzeba w indexie dawać tych selectow ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem pytania. Opisz dokładniej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
to tak są 2 pliki:
index.php: - tak wygląda a plik wybor.js w poprzendnim poście jest, problem polega na tym, że jeżeli usunę z pliku index.php ten kawałek: to już nie wyświetla rekordów z bazy danych, a potrzebowałbym usunąć ten fragment kodu, rozumiesz ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ta linia:
Kod var intervalID = window.setInterval(showPart, 500, co.value); Mówi: Wywołaj funkcję showPart, co pół sekundy z parametrem co.value. co.value to wartość aktualnie wybranej opcji z listy. Teraz patrzysz na wartości value, mogą one być 1, 2 lub 3. Więc skasuj ten HTML i ten kod: Kod var coo = document.getElementsByName("rekord"); var co = coo[0]; var intervalID = window.setInterval(showPart, 500, co.value); zamień na: Kod var intervalID = window.setInterval(showPart, 500, XXX); Gdzie pod XXX wstaw 1,2 lub 3 w zależności od tego co chcesz. Jeżeli nadal coś nie tak to opisz jeszcze dokładniej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko dobrze zrozumiałeś, dzięki za zmarnowanie na mnie całego wieczoru
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:10 |