![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jaki sposob zapisuje sie utworzony obrazek do pliku
![]() probowalem tak, ale nie dziala (skrypt uruchamiam spod konsoli - NIE przeglądarki)
jak powinno to wyglądać, żeby działało poprawnie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj użyć funkcji z rodziny File functions: http://pl.php.net/manual/pl/ref.filesystem.php
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fwrite probowalem ale nie wyszlo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A napiszesz co nie dziala czy mamy bawic sie we wrozki ? Wyskakuje jakis blad (jesli tak to jaki) czy co ?
Skad biora sie zmienne $szerokosc, $wysokosc ? PS. jesli odpalasz z konsoli to nie musisz wysylac naglowka -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
$wysokosc i $szerokość nie są faktycznie zdefiniowane i to było błędem, ja je zastąpiłem wartościami 300 i 200.
Ale to nie zmieniło problemu. Obrazek w przeglądarce jest normalnie otwierany, jeśli wyłączę header to w przeglądarce pokazuje się binarna zwartość tego obrazka a nie obrazek. i tą zawartość chciałbym zapisać do pliku, próbowałem:
ale w ten sposób plik się w ogóle nie tworzy, natomiast w takiej kolejności: plik jest tworzony, jednak jego zawartość jest pusta, w jaki sposób mam do niego wrzucić binanrną wartość, która jest pokazywana w przeglądarce po wyłączeniu header ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
a wyprobowales to przed wyslaniem
![]() bo u mnie nadal plik yyy.png jest pusty ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. to moj pierwszy post na tym forum:)
Kod <?php header("Content-type: image/png"); $im = @imagecreate(200, 200) or die("Cannot Initialize new GD image stream"); $kolor_tla = imagecolorallocate($im, 255, 255, 0); $kolor = imagecolorallocate($im, 0, 0, 0); imageline($im, 10, 10, 39, 10, $kolor); imagepng($im); imagepng($im, "xxx.png"); imagedestroy($im); ?> u mnie dziala. zarowno zapis do pliku jak i wyswietlenie na stronie. zeby wyswietlic musialem dopisac imagepng($im) bo imagepng($im, "xxx.png") tworzy tylko plik ale go nie wyswietla. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może by tak dać w fopen() drugi paramtetr 'w+' a nie 'w' bo przy 'w' nie utrzorzy ci pliku jeśli on nie istnieje
![]() Trochę to nie dożeczne bo nie stosujesz @ przed funckjami obsługi plików więc powinny być errory, ale może masz wyłączone ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ps. przed fwrite też próbowałem stawiać @ a sposob Harnasia to sposób manualowy, który niestety (nie wiem dlaczego) nie chce mi działać. przeciez musi byc sposob na zapisanie obrazka do pliku ![]() Ten post edytował grohu 18.08.2004, 10:49:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przeciez jest.. polega on na dodaniu drugiego parametru do funkcji imagepng z nazwa pliku do ktorego zapisac. Jesli bez tego parametru obrazek wyswietla Ci sie w przegladarce prawidlowo to znaczy ze jest ok, tylko sam zapis sie nie udaje (brak praw do zapisu?), a moze walnela Ci sie instalka php, choc to malo prawdopodobne.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
tez uwazam ze to malo prawdopodobne, zreszta skoro dziala w przegladarce to czemu mialoby sie nie dac zapisac do pliku...a jednak cos sie z tym pie*.
watpie zeby to bylo spowodowane przez instalacje php-gtk bo ta przebiegla bezproblemowo. wiec musze dalej kombinowac bo to dla mnie bardzo wazne zeby zapisac obrazek do pliku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze, że mimo podpowiedzi FiDo nadal nie skumałeś.
http://php.net/imagepng int imagepng ( resource image [, string filename]) podaj drugi argument a powinno zapisac obrazek do pliku. ---edit- ano tak nie jasno to opisane bylo ;] Ten post edytował Vengeance 18.08.2004, 12:58:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Widze, że mimo podpowiedzi FiDo nadal nie skumałeś. SKUMAŁEM, tylko TY nie skumales ze pisze ze mi to NIE dziala ![]() do tej pory pracowalem pod linuxem ale... pod windowsem ponizszy kod dziala prawidlowo i generuje plik (spod konsoli, a nie przegladarki)
musze popracowac nad linuxem i tym problemem...bo nie chce windowsa uzywac. peAce Ten post edytował grohu 18.08.2004, 13:42:36 |
|
|
![]()
|
|
Usun malpe z przed imagecreate, upewnij sie ze masz wlaczone raportowanie bledow (display_errors = On i error_reporting conajmniej E_ALL & ~E_NOTICE) i sprawdz czy nie wywala zadnych bledow.
Podaj tez na wszelki wypadek jak dokladnie wywolujesz ten skrypt z konsoli. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
dzieki FiDO
![]()
i teraz wszystko dziala juz poprawnie ![]() teraz to mam dylemat z innej beczki: php-GTK - wstawianie pol tekstowych (GtkEntry) z okreslona dlugoscia pola... ale raczej nie jest dylemat na TU i TERAZ ![]() w kazdym razie PROBLEM UWAŻAM ZA ROZWIĄZANY ![]() DZIKI WSZYSTKIM. |
|
|
![]()
|
|
Ech.. normalnie czulem to w kosciach, ze tak bedzie. A to dlatego, ze mialem podobny problem, po prostu php-cli korzysta u mnie z innego php.ini, przez co rozszerzenia sie nie ladowaly, to jednak pod windowsem, wydawalo mi sie ze w linuksie obie wersje korzystaja z tego samego php.ini, ktorego sciezka jest wkompilowana w binarke (a ustawiania podczas ./configure ...).
W kazdym razie kopiowanie nie jest najlepszym pomyslem, odpal sobie php --help jest tam jeden przelacznik, ktorym mozesz jawnie wskazac sciezke do php.ini. Takie rozwiazanie bedzie bardziej eleganckie. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
ano faktycznie jest php -z /sciezka/gd.so.
dzieki za pomoc peAce |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:15 |