![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CodeIgniter pozwala na wybór sterownika bazy.
Domyślny to mysql, który jak wiadomo kiedyś wyleci z PHP, poza tym jest najmniej bezpieczny. Jednakże CI najlepiej wspiera ten sterownik i pozwala na takie fajne rzeczy jak ActiveRecords czyli np.:
Przeskakując na PDO automatycznie zmuszam siebie do pisania długich zapytań oraz kolejna praca to bindowanie zmiennych. Może są jakieś opcje na łatwiejszy interfejs? Zmiana sterownika to niestety nie tylko opcja w config, przerzutka na PDO wymaga lekkich modyfikacji w kodzie dlatego chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji, która już będzie nieodwracalna. PDO? MySQL? MySQLi? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie może wykorzystaj DBAL, który posiada Query Builder.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Priorytetem jest dla mnie bezpieczeństwo i optymalność, wygoda jest drugorzędna.
DBAL - za dużo jak dla mnie żeby się tego uczyć i montować to w CI (nie znalazłem żadnych tutków na ten temat). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obsługa prawie niczym nie odbiega od tej w ActiveRecords, więc raczej nie wiele musiałbyś do siebie przyswajać (jedynie ciut inna architektura i nazwy klas/metod).
Co do samego bezpieczeństwa to tutaj raczej nie ma gadania, bo sprawa jest oczywista. Optymalność? Przecież to takie same narzędzie jak to, które dotychczas jest w CI. Co do samego montażu to wystarczy dopisać jakąś prostą nakładkę dla DBAL, która zespoi się z CI (Właściwie to mógłbyś na wszelkie możliwe sposoby korzystać z tego, a obsługę DB w CI całkowicie wyłączyć). Jeśli zaś zależy na czymś co będzie optymalne, bezpieczne, mające przyjazne API oraz będzie wygodnie zintegrowane z resztą to jest tylko jedna opcja - zmiana frameworka (Tylko jeśli już takowy znajdziesz, jak np. Symfony) to wiedz, że Doctrine jest tam wykorzystywany. |
|
|
![]()
|
|
Hmm, taki mały update.
Wyszła nowa wersja CI, która wspiera AR + PDO. Faktycznie przełączyłem w configu na PDO i nie zauważyłem żadnych błędów (jest troszkę zapytań już utworzonych w AR). Teraz tylko pytanie czy to działa na bindowaniu czy na pdo->query (zaraz spróbuje poszukać). edit: No niestety korzysta z query czyli zmiana sterownika nie ma żadnej praktycznej różnicy. Nie rozumiem też czy jest jakiś sposób aby nie korzystać z AR tylko z "czystego" PDO? Ten post edytował markonix 18.06.2012, 22:41:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:47 |