![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi Ci o sql'a czy php'a?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o ten zwrot tutaj oznaczony, gdyż podanie całego skryptu w tłumaczeniu zajęło by wam miesiące.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, funkcja ta:
pobiera z bazy danych informacje o userze o danym id. W tym wypadku pobierze dane dotyczące obecnie zalogowanego użytkownika ($_SESSION['id']) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja getUser jako argument przyjmuje id użytkownika ($id) i zwraca wiersz z danymi użytkownika (prawdopodobnie jako tablica) który posiada dany identyfikator
funkcja row wynonuje zapytanie SQL do bazy i zwraca prawdopodobnie pojedynczy wiersz mu odpowiadający w postaci prawdopodobnie tablicy na końcu do zmiennej $user jest przypisywana tablica o której wspomniałem powyżej nie podajesz implementacji funkcji row więc można jedynie przypuszczać jak to konkretnie wygląda, dodatkowo zapytanie SQL w funkcji getUser jest podatne na SQL INJECTION -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
@up: Napisz mi, jak byś wykonał SQL Injection
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym akurat przypadku dane pobierane są z sesji, a nie bezpośrednio od użytkownika więc raczej to nie jest możliwe, nie zauważyłem wcześniej
Niemniej jednak za rok może ktoś spróbować użyć to w ten sposób
i może być problem, ja po prostu wolę zamykać takie możliwości pomyłki od razu. Ten post edytował jaslanin 19.06.2012, 06:03:53 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeśli id to int, najlepiej rzutować, w przeciwnym razie odpowiedni escape stringów. W bieżącej implementacji SQL Injection jest możliwe jedynie przez Session Poisoning.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:01 |