![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem gdyż nie wyświetla mi żadnych stron tzn wyświetla mi tylko jedną stronę z 5 rekordami tak jak powinno chodź w bazie jest ponad 10 rekordów spełniających podany warunek to i tak coś kurde nie gra bo jest tylko 1 strona i nie wyświetla ani wstecz ani dalej. Proszę o pomoc oto kod skryptu
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra rada.. przepisz skrypt na nowo bo tu jest jedno wielkie bagno.
1. Włącz raportowanie błędów 2a. Jeżeli używasz or die(mysql_error()); to staraj się dodać je do każdego zapytania a nie jedno z mysql_error(), drugie z ('blad') a inne bez 2b. Tego or die() nie powinno być przy stringu $viev_news = "SELECT id, title, author, icon, date, time, img, vievs, comments, img1, info1, info2 FROM news WHERE id=".$_GET['id_news']."" or die('Blad'); 3. Po co w URL linków dajesz dwa razy && ? 4. Po co zliczasz rekordy w zapytaniu a później znowu za pomocą mysql_num_rows() - poczytaj o COUNT 5. Używasz zmiennych, których nigdzie nie zadeklarowałeś i wiele innych... ps. do paginacji użyj gotowca - będzie o niebo lepszy niż to co masz teraz Ten post edytował CuteOne 18.06.2012, 04:31:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuej za rady ale to nie rozwiązuje w zadnym stopniu mojego problemu... nie chcę żadnych gotowców bo tak niczgo się nie nauczę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że jego odpowiedź Cię nie zadowoliła, bo pewnie chciałbyś otrzymać informację "w tej linni powinno być to i tamto zamiast czegoś tam". Niestety, ale Twój skrypt jest taki brudny, że analizowanie go nie sprawi nikomu przyjemności.
Powinieneś się cieszyć, że CuteOne przebrnął przez 10 linii Twojego skryptu i wypisał Ci błędy jakie tam popełniłeś ![]() Ja również nie chcę się zbytnio męczyć. Powiem tyle: w linii 110 masz ten kod który wyświetla przycisk "dalej". Jest on wtedy wyświetlany, gdy spełniony jest warunek w linii 108. Skoro się nie wyświetla, a Twoim zdaniem powinien, to zobacz sobie, co w tych zmiennych siedzi i na podstawie tego będziesz wiedział czemuj warunek nie jest spełniony. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
no właśnie nie wiem co jest źle skoro w poprzednim skrypcie dokładnie tak sam to rozwiązałem i wszystko działa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij sprawdzać co jest nie tak przez var_dump(). http://www.phpro.org/tutorials/Pagination-...HP-and-PDO.html tu masz w miarę dobry skrypt paginacji, obiektowy, ale jak choć trochę znasz PHP to załapiesz i przystosujesz.
Ten post edytował !*! 18.06.2012, 09:42:42 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo się rozumiemy gdyż chcę zrozumieć co w tym konkretnym przykładzie jest źle
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaw się w Naszej sytuacji. Pokazujesz kod który ma ~150 linii, jest źle napisany, nawet to nie jest angielski, już pomijając składnie... Trudno wskazać cokolwiek, ponieważ:
1. nie podałeś żadnego błędu, tylko że Ci się coś nie wyświetla 2. nie mamy tego działającego kodu u siebie, a najzwyczajniej nikt nie kopiuje kodu z forum i nie wymyśla bazy do niego, tylko po to żeby go sprawdzić. Tak jak pisałem, zacznij wstawiać co kilka linijek var_dump(), co masz sprawdzać? Zmienne jakie odbierasz i porównaj je z tymi co mają być. W ten sposób znajdziesz "błąd". Obstawiałbym to:
Ten post edytował !*! 18.06.2012, 10:41:29 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu sobie po prostu nie wyświetlisz tych zmiennych sam nie zobaczysz ?
Problem jest oczywisty do rozwiązania. Nie wyświetla Ci się ten przycisk dalej bo nie spełniony jest warunek warunek nie jest spełniony bo $_GET['page_cm'] nie jest mniejsze od ceil($rows_page_cm/limit_cm)-1, czyli któraś wartość jest nieprawidłowa Wyświtl te wartości i zbadaj która wartość jest błędna. Następnie zastanów się, czemu wartośc jest błędna. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
ale nie wyświetla się żaden błąd w dodatku jest kropka w kropke zrobione tak samo jak poprzedni SKRYPT... a sam kod proszę bardzo podaje linijki w którym jest część tego skryptu:
- od 86 do 112 - 37 oraz 38 Naprawdę reszta nie ma tutaj żadnego znaczenia... |
|
|
![]()
|
|
I właśnie dlatego to Ty masz to sprawdzić. Jak, już Ci napisałem, peter13135 zresztą też.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
no ok już chyba wiem co jest nie tak źle zlicza chyba ilość komentarzy bo zamiast 12 w wartości $rows_page_cm wyświetla że jest 1 hmm tylko dlaczego skoro w poprzednim skrypcie dobrze liczy oO
|
|
|
![]()
|
|
CuteOne napisał Ci:
Cytat 4. Po co zliczasz rekordy w zapytaniu a później znowu za pomocą mysql_num_rows() - poczytaj o COUNT a Ty mówisz, że jego post nie jest pomocny i nie rozwiązuje problemu ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
CuteOne napisał Ci: a Ty mówisz, że jego post nie jest pomocny i nie rozwiązuje problemu ![]() Bo najpierw to zliczam do pętli aby potem móc sobie od tego odejmować id posta żebym nie musiał pisać 2 niepotrzebnych zapytań dodatkowych do bazy przy wprowadzaniu nowego rekordu. W dodatku zmieniłem teraz nawet nazwy zmiennych aby nie były identyczne i co ? i nic dalej jest wartość 1 Ten post edytował Sasuke Uchiha 18.06.2012, 10:55:53 |
|
|
![]()
|
|
A czytałeś w ogóle co pisaliśmy? Robisz wszytko tak, jak robić się nie powinno. Dopracuj skrypt lepiej. Co ma wspólnego dodawanie rekordów do paginacji? To są 2 różne rzeczy, a Ty chcesz je łączyć w 1? Litości.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
nie nic nie łącze tylko ktoś sie pytał dlaczego robię 2 razy to samo więd odpowiadam jak to rozwiązałem. Pytanie moje brzmi dlaczego ten sam sposób idealnie ten sam... działa w tym skrypcie ?
|
|
|
![]()
|
|
Jak już jesteśmy przy niepotrzebnych zapytaniach. To zastanów się po co trzymasz w tabeli newsów liczbę komentarzy
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
no i wracamy do punktu wyjścia to nie ma teraz tutaj w tym momencie żadnego znaczenia.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Pytanie moje brzmi dlaczego ten sam sposób idealnie ten sam... działa w tym skrypcie ? W tym drugim robisz to źle. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Tak tylko że jest jota w jotę tak samo zrobione schematycznie no ale jest źle no zasadniczo coś musi być źle skoro tutaj napisałem i nie działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:52 |