![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 3 Dołączył: 29.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dziwny problem z tworzeniem katalogów na systemie Centos 6, chodzi dokładnie o to, że jak tworzę katalog za pomocą skryptu php (chcąc nadać prawa 777), to i tak katalog pozostaje przy prawach 755. Co najgorsze, że właścicielem katalogu pozostaje apache (informacja panelu plesk). Wszystko byłoby ok gdyby nie to że nie mogę tworzyć katalogów w tych katalogach przy ponownym wywołaniu funkcji - tylko przy ponownym, bo gdy tworzę za jednym zamachem całość katalogi i podkatalogi to struktura zostaje utworzona, ale potem w tych folderach nic nie zrobię, a co najgorsze to nie mogę usunąć tych katalogów nawet za pomocą plesk-a który wywala mi błąd.
Proszę o wszelkie wskazówki które mogą wyjaśnić ten problem.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie możesz z nimi zrobić bo tylko apache ma do nich prawa. Miałem podobny problem, napisałem do administracji serwera i pomogli.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 3 Dołączył: 29.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, jednak ja posiadam serwer dedykowany i administratorem jestem sobie sam, dodatkowo coś jest nie tak, ponieważ jak tworzę katalogi za pomocą plask-a to katalogi przyjmują użytkownika zalogowanego a nie apacha, więc da się to zrobić, tylko jak - przecież plesk wykorzystuje PHP. I dlaczego katalogów nie mogę usunąć nawet za pomocą ftp czy plesk-a (wywala mi błąd)?
Ten post edytował ksenonlogin 18.06.2012, 08:04:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tyle to ja się na tym nie znam ale kiedy na tym forum pisałem z takim problemem to doradzono mi właśnie kontakt z administracją.
Nie wiem co oni tam dokładnie zrobili jednak chodziło o CGI. Nie wiem, pewnie nic to nie mówi ale wyjaśnili mi problem w ten sposób: Cytat Witam, tutaj niestety problem jest w PHP 5.4 który był aktualizowany z wersji 5.2.x. Wersja ta była przez cały czas uruchomiona jako modułu apache, więc i każde polecenie PHP jest w tej wersji uruchomiane na użytkowniku apache, nie jako CGI, który umożliwia wykonanie PHP w prawach użytkownika, który jest w posiadaniu skryptu. Nie ma możliwości zmienić domyślnego PHP z modułu Apache na parser CGI, gdyż wszystkie Pana strony przestały by działać w sposób poprawny ze względu na wymuszenia ustawień PHP jakie widnieją w pliku .htaccess i praw dostępu ustawionych na poszczególnych katalogach 777 są zbyt wysokie dla CGI. Rozwiązaniem jest na skryptach które wgrywają włączenie lokalnego PHP 5.2.17, który został dodany jako drugi PHP w wersji CGI (by nie było konfliktu z domyślną wersją PHP na serwerze), poprzez wrzucenie w katalog pliku .htaccess z wpisem: <FilesMatch "\.php$"> AddHandler x-httpd-php52 .php </FilesMatch> Mimo tego zaraz naprawili problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego że tak ma być. Wszystko co stworzysz przez PHP, ma właściciela apache/www-data i tylko on ma prawa do manipulowania danymi. Próbowałeś zmienić chmod przy tworzeniu?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Wielkie dzięki za nakierowanie na te cgi - wyłączyłem na serwerze i tworzy katalogi normalnie, jednak pozostaje problem z osuwaniem katalogów - nawet plesk sobie z tym nie radzi ;/
Komunikat plesk-a Error: Unable to remove file //httpdocs//var/www/vhosts/wakacyjnyserwis.pl//httpdocs/users: filemng: Error occurred during /bin/rm command. Ten post edytował ksenonlogin 18.06.2012, 09:55:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
OK, już sobie poradziłem w taki sposób, że jak katalogi tworzę za pomocą php to i usuwam za pomocą php, po prostu chodzi o to że jak tworzę katalogi przez skrypt php to nie mogę usuwać ich przez managera ftp czy inne aplikacje wykorzystujące uprawnienia inne niż apache.
A co do Plesk-a, to jest to interfejs/aplikacja pozwalający zażądać serwerami dedykowanymi oraz wirtualnymi (jest instalowana na systemach Debian, Centos i inne)
Ten post edytował ksenonlogin 18.06.2012, 11:16:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 07:51 |