![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Przeszukałam trochę forum i znalazłam kilka odpowiedzi z interesującym mnie zagadnieniem, aczkolwiek nie wiem czy będę sobie sama umiała z tym poradzić. Robię poradnik dla pewnej gry online i potrzebuję do niego danych, np nazwy rang czy tam umiejętności....chodzi o to że w źródle strony pokazuje mi jedynie wartość wykonaną z bazy/pliku(?) i nie mogę się nigdzie doszukać tych informacji gdzie są zawarte i skąd się pobiera (przeszukałam wszystkie js), więc zapewne z bazy danych. Teraz pytanie jak się za to zabrać. Nie liczę na gotowe rozwiązanie, bo chciałabym się przy okazji i nauczyć nowych rzeczy, ale prosiłabym o takie nieco łopatologiczne wytłumaczenie lub naprowadzanie choćby na materiały (jak to umieścić, wykonać działanie). Z góry dziękuję za poświęcenie mi jakże cennego czasu ;-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na prawdę to nie bardzo rozumiem o co pytasz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jeżeli chcesz pobierać dane nie ze swojej bazy danych tylko z innej strony zainteresuj się rozszerzeniem CURL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie. Chodzi o inna bazę na innej stronie gdyż brak kontaktu z kimkolwiek, aby to opracować w normalny cywilizowany sposób (-;
Jakbyś był miły naprowadzić mnie bardziej z tym CURLem na jakieś przykłady lub jakie jeszcze funkcje będą potrzebne żeby to ogarnąć w mojej głowie za jednym razem, bo asem w PHP nie jestem. Dz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Bibliote...i-protokol-HTTP
Wszystko polega na tym, aby wykonać zapytanie do strony x w odpowiedzi dostajemy wygenerowany kod html, później możemy ten kod przetwarzać aby znaleźć tylko interesujące nas dane. Gdy już uda Ci się wczytać zawartość zewnętrznej strony może Ci się przydać manual: http://php.net/manual/en/book.dom.php innym sposobem na dotarcie do danych są wyrażenia regularne. |
|
|
![]()
|
|
Jednak porwałam się na zbyt zaawansowaną wiedzę dla mnie.
No nic dzięki serdeczne i trzeba niestety zagryźć zęby. Pozdrawiam Edit: No dobra....walczę z tym dalej ;-) Udało mi się odpalić wreszcie stronę za pomocą localhosta - problem polegał na ustawieniach w php.ini na localhost gdzie był średnik w cURL, który uniemożliwiał wykonanie tej funkcji. Więc teraz czas na kolejny krok z analizą danych. Jakby co dam znać, buziaki *(-; Jak na jedną zmarnowaną noc i pierwszą poważna styczność z kodowaniem - udało mi się wreszcie wyświetlić dane przy pomocy simple html dom. Jeżeli ktoś by mógł przejrzeć kod i wytknąć błędy oraz co można uprościć to będę wdzięczna, bo póki co jestem jeszcze w tym zaawansowanie zielona, choć osiągam już poziom kum(k)ania:
ad.1 Trochę mam teraz bolączkę jak wyświetlić obok pobieranej nazwy obrazek który jest tej nazwie przypisany.... Teoretycznie każdy będzie miał inną nazwę i jest przypisany do danej nazwy....i cholera wie jak to ruszyć. ad.2 Czy za pomocą tej biblioteki można wyciągnąć dane? Np: stara wyga - jaka składnia by za to odpowiadała jeżeli za pomocą tego DOMa dało by radę? Ten post edytował Izagra 23.05.2012, 15:44:00 |
|
|
![]()
|
|
co do 2 problemu to ten kod działa, sama funkcja DOMinnerHTML wzięta ze StackOverlow:
co do obrazka to w sumie na tej samej zasadzie co kod powyżej:
|
|
|
![]()
|
|
OK z samym wyświetlaniem idzie mi już coraz lepiej. Nurtuje mnie tylko już ostatnie zagadnienie - czy idzie jakoś doszukać się zapisanej tablicy z wszystkimi danymi. Jeżeli wyświetla mi np "styczeń" na stronie z bazy, gdzie są zapisane wszystkie nazwy danych miesięcy - to idzie się doszukać tej tablicy? Żeby zobaczyć jakie nazwy są w niej zapisane czyli styczeń, luty, marzec, itd... Wtedy znając nazwy mogę np je opisać, bo inaczej żeby poznać kolejną np miesiąc czyli kolejny luty - musiałabym czekać do lutego żeby wiedzieć że będzie następny. Czy to już trzeba mieć dostęp do takiej bazy danych z loginem i hasłem? Choć te dane mogły by być również w jakimś pliku tekstowym....po takim "styczniu" idzie się doszukać odwołania skąd no i jakie tam są zawarte nazwy?
Dzięki i już nie męczę ;-] |
|
|
![]()
|
|
jeżeli czegoś nie ma w dokumencie który pobierasz to nie ma raczej opcji na odczytanie tego. Pozostaje próba kontaktu z adminem strony i dogadania się w sprawie współpracy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:39 |