![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki oto kodzik:
Teraz problem: Wszystko dziala. Tylko za cholere nie moge zdefiniowac logowania tak zeby byla mozliwosc logowanie sie na dwuch poziomach tzn. zebym mial np. super user-ow i normal user-ow. Probuje z tym cos zrobic caly dzien i mi nie idzie ![]() Robie sobie stronke ze zdjeciami z wakcji itp., i w zwiazku z tym chcialbym moc robic rozne grupy userow. Ehhh niech ktos mnie olsni bo mam calkowite zacmienie ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może pomogłoby coś takiego:
ID grupy czyli użytkownicy należący do grupy uprzywilejowanej mieli by jakąś tam liczbe, a normalni inną liczbe... każdemu użytkownikowi dorzuciłoby się za loginem i hasłem (czy już za e-mailem) właśnie id grupy do której należy i przekazywałoby się je poprzez sesje... a wyświetlanie czegokolwiek trzeba byłoby napisać na if`ach sprawdających id grupy do której należy user i pokazujących to co temu userowi pokazać można... wybitne to, to nie jest ani super bezpieczne (jednak dla zdjęć z wakacji chyba wystarczy), ale teoretyczne powinno działać -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2004 Skąd: Golub-Dobrzyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak powienieneś dodać w zmiennej $_SESSION dodatkową zmienną, z której to będzie brana wartoś rozpoznawana czy dany użytkownik jest adminem czy też nie... kod powinnie nyglądać tak...
Kod zaloguj user-a function login($login, $passwd) { $line = file(DATA); foreach($line as $temp) { $str = explode(",", $temp); if(chop($str[0])==$login && chop($str[1])==$passwd) { $_SESSION["USER_AUTH"] = True; $_SESSION["USER_LOGIN"] = $_POST["login"]; $_SESSION["USER_ACCESS"] = $_POST["access"]; /*tylko ta zmienna powinna być wzięta z pliku gdzie sprawdzasz czy dany użytkownik istnieje czy też nie i powinna mieć taką nazwe lub inna zależnie od twego upodobania */ return True; } } $login = htmlentities($login); return False; } A jeżeli chodzi o sprawdzenie czy dana osoba ma uprawnienia do danaej strony wystarczy : Kod <?php session_start(); //to co ma byc do rozpoczecia sesji if(!$_SESSION["USER_ACCESS"] = 1){ echo "brak uprawnień"; } //gdzie 1 jest to liczba z uprawnieniami zwykłego użytkownika Jak co to napisz czy zadziałało a jak nie to podeśle cii inny typ sprawdzania logowania.. -------------------- PHP 4.3.11 apache 1.3.31 i wszystko
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie za odpowiedzi
![]() MarcinZ jest chyba blizej, ale caly czas jakos nie jestem wstanie tego podlaczyc ![]() Taka juz d..a ze mnie. Dopiero poznaje sesje i to chyba dla tego ![]() Jezeli bylbys mi jeszcze sklonny pomoc to bede wdzieczny ![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2004 Skąd: Golub-Dobrzyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżli chcesz to podeśle ci mój system logowania oparty na sesjach gdzie dane znajdują się w bazie danych
-------------------- PHP 4.3.11 apache 1.3.31 i wszystko
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:14 |