![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem, robię skrypt w którym wgrywamy jakiś plik na serwer, by uchronić przed nadpisaniem go chcę by przy ponownym wgraniem go była zmieniona nazwa - dokładnie do nazwy dodana np. (1) i tak dalej. Napisałem taki kod:
Usuwa on rozszerzenie pliku z nazwy wraz znakiem "." zostawiając samą nazwę pliku (tzn z "obraz.jpg" robi mi "obraz") i później dodaje w nawiasie liczbę (tzn "obraz(1)") a na sam koniec dodaje rozszerzenie z powrotem (tzn. "obraz(1).jpg). Niestety problem pojawia się w tym rozwiązaniu że wgrywając kilkakrotnie plik "obraz.jpg" tworzy się "obraz(1).jpg" i "obraz(2).jpg a później cały czas nadpisuje się jako "obraz(2).jpg". Prosiłbym o jakieś rozwiązanie pozwalające mi wgrywanie plików już o istniejącej nazwie by w nawiasie liczba nie zatrzymywała się na 2 lecz szła w górę. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$typile masz zwiekszac w petli dopóki istnieje dany plik z $typile. I po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak powinno to wyglądać? Prosiłbym o kod (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Pętla WHILE a w niej masz robic dokładnie to samo co teraz tylko nie dwa razy (teraz robisz to samo dwa razy) a raz. Dzieki pętli bedzie się to robiło az trafi na właściwą wartosc.
|
|
|
![]()
|
|
I kończy się na Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in ... i linijka - $nazwa = $nazwa.$kopia.').'.$ext; Prosiłbym o wyrozumiałą pomoc, w pętlach jestem niemalże zielony |
|
|
![]()
|
|
No ale $file ma się zmieniać w petli a u ciebie tego nie ma. WIec ciagle warunek w while operujesz na tej samej nazwie.
edit down: konkretne odpowiedzi dostawałeś. A to co ty tak naprawdę chcesz to zrobiony za Ciebie kod.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Więc jak powinno być? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:42 |