Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JS]Pobieranie tekstu z innej strony, Rozszerzenie chrome (pobieranie tekstu z innej strony JS)
morswin98

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytanie piszę wtyczkę pod chroma niestety nie mogę użyć PHP a muszę pobrać tekst z strony napisanej w czystym html (tekst zmienia się codziennie) . Czy da się to zrobić w Java Script'cie?questionmark.gif
Z góry dziękuje, proszę o wskazówki.

Ten post edytował morswin98 8.05.2012, 14:34:38
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
wszerad

-----

Po pierwsze możesz stworzyć skrypt w php do którego będziesz się łączył za pomocą ajax. (z tym, że będziesz musiał hostować taki skrypt na serwerze)
Po drugie możesz użyć ajax do pobrania strony, ajax zwróci plik html i za pomocą wyrażeń regularnych możesz wyodrębnić dane.
Po trzecie jest jeszcze jedna metoda ale jest nieelegancka, niebezpieczna i niedobra dla użytkownika takiej wtyczki więc jej nie podam a kusi bo jest wygodna:D
+Quote Post
morswin98

-----

Nad pierwszą metodą się wcześniej zastanawiałem, wpierw by pobierał zawartość przez curla a potem pobierał to do wtyczki. Tylko nie znam ajax'a sad.gif
"o trzecie jest jeszcze jedna metoda ale jest nieelegancka, niebezpieczna i niedobra dla użytkownika takiej wtyczki więc jej nie podam a kusi bo jest wygodna:D" a mianowicie o jaką metodę chodzi?questionmark.gif

Ten post edytował morswin98 9.05.2012, 12:26:51
+Quote Post
wszerad

-----

Jeżeli znasz JS a wierze, że znasz jeżeli zabierasz się za robienie rozszerzeń do chrome to nie powinno ci sprawić żadnych problemów.

1. var xml = new XMLHttpRequest();
  2. xml.open("GET", "skrypt.php", true);
  3. xml.onreadystatechange = function() {
  4. if ( xml.readyState == 4 && xml.status == 200) {
  5. //xml.responseText - tekstowy
  6. //xml.responseXML - może być wygodniej ale trzeba poznać sposób poruszania się po drzewie
  7. }
  8. };
  9. xml.send();

Ot i cała filozofia biggrin.gif
+Quote Post
morswin98

-----

Opracowałem jeszcze inną metodę tylko mam pytanie jakiej funkcji w curl'u w php użyć żeby był pobrany konkretny div a nie cała strona?questionmark.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:04