![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
tworzę sobie dynamicznie kalendarz. Do kalendarza, do danego dnia mogę przypisać zdarzenia. wygląda to tak dla przykładu http://jsfiddle.net/6Bw7E/3/ Chciałbym aby po najechaniu na dzień, który posiada jakieś wpisy w divie pokazać te wpisy. Przygotowałem metodę w kontrolerze która potrafi wyrzucić te dane ( kod js w jsfiddle ) czyli mam metode show_entries, która musiałaby przyjąć trzy arg. dzien, miesiac, rok. Nie wiem jak wywołać to w jQuery. Mogę przygotować taki link po najechaniu na cyfrę dnia-> ale mam pustkę jak to przekazać do JS. pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po stronie klienta (musisz to sobie zamienic na onmouseover, ew hover; mimo wszystko wydaje mi sie, ze click jest madrzejszym rozwiazaniem):
kazde pole przy generowaniu ma swoje unikalne id, ktore w najprostszym wypadku moze byc data na wzor mysql'owego typu DATE, jest ona przekazywana do pliku info.php
powinno grać |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za tip.
elegancko udało się. mam jeszcze mały problem http://jsfiddle.net/6Bw7E/19/ po najechaniu na dzień, w którym są wpisy pojawiają mi się wszystkie divy ( które mają zawierać wpisy ) a nie tylko jeden. co mam nie tak? próbowałem też pobrać pozycję ( position() ), i na jej podstawie ustawiać odpowiednio jednego diva. Ale ta funkcja tak jakby dziwne współrzędne podaje. Ten post edytował john_doe 6.05.2012, 11:50:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak Ty to zrobiles? Źle : )
Każdy dzień ma mieć klasę event i swoje unikalne id, wiec jak generujesz dni w petli, to przykladowy powinien wygladac tak: id nie moze sie zaczynac od cyfry, wiec jesli chcesz byc zgodny ze specyfikacja, to zrob "dzien+2012-05-06" i zrob np explode po plusie. |
|
|
![]()
|
|
ok, mam już. dzięki.
w jsfiddle trochę okroiłem dla celów przykładu. w jQuery użyłem offset() i mouseover and out. offset daje mi koordynaty, które sobie modyfikuję i za pomocą .css() zmieniam i jest super. dzięki prowseed |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:20 |