![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) Witam mam taki problem :
A mianowicie jestem sobie na swojej stronie zrobiłem formularz dodałem kod żeby ten dane z formularza trafiały do bazy danych no jest ok trafiać trafiają ale jest małe ale mam 3 zakładki Strona główna Kontakt(ten formularz właśnie) i Logowanie Admina i po kliknięciu na Kontakt automatycznie wysyła mi pusty zbiór mam pytanie czemu tak się dzieje może ktoś pomoże mi to rozwiązać Poniżej zamieszczam swój kodzik (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
I Formularz
Ten post edytował fakenmr 18.04.2012, 12:07:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eeeeeee.... ponieważ twój kod jest bez sensu ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Faktycznie,bez sensu.Proponowałbym poczytać o metodach przesyłania danych POST I GET-to są dwie odrębne metody, a Ty u siebie używasz w warunkach raz $_GET ,raz $_POST-najpierw może zdecyduj się czym wysyłasz formularz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--fakenmr-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oki Poprawiłem tu jest cały kod chyba dobry trochę poczytałem i chyba już ok ale dalej nie wysyła ;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/
Insert INTO wpisywałem w tej samej kolejności tak jak w formularzu i nie wiem ocb ;/;/;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja Ci powiem coś... Czemu przypisujesz od razu w skrypcie do zmiennych wartości z $_POST ? Ta tablica jest superglobalna i istnieje ZAWSZE. Jeśli zrobisz jak zrobisz to skrypt łyknie wszystko cacy ale sypnie warningi, że dany index w tablicy $_POST nie istnieje, każdą zmienną ustawi pustą... i wykona INSERT. By temu zapobiec nie wal na pałę skryptu jak masz, ale sprawdzaj, czy został wciśnięty submit! W Twoim wypadku jest to do zrobienia poprzez sprawdzenie, czy w zmiennej $_POST istnieje element 'btn'.
Czyli kod byłby w stylu:
I takie sprawdzenie da Ci to czego chcesz, czyli wykonanie INSERT jedynie gdy ktoś wysłał formularz, a nie gdy po prostu wszedł na stronę. A na przyszłość włączaj PEŁEN debug w display_errors, włącznie z warningami. |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak jak mi napisałeś jak i również dodałem skrypt sprawdzający błędy (tak jak jest w helpie hostingu )i wyskakuje błąd
natomiast mój config.php to
ciagle mi nie dodaje nic do bazy poprawiłem błędy tzn. literówki i dalej nic nie mam siły już ;/ Tylko wyskakuje komunikat : SKRYPT 1 na pokazywanie błędów
SKRYPT 2 z Helpa z hostingu
|
|
|
--Niktoś-- |
![]()
|
Goście ![]() |
$dbHandle -jest u Ciebie zmienną inicjującą otwarcie połączenie z bazą danych a ty zamykasz te połączenie mysql_close($connection);, jednakże powinnobyć:
mysql_close($dbHandle); |
|
|
![]()
|
|
no dodałem tak jak napisałeś mysql_close($dbHandle); no ale dalej nic nie idzie tylko nie dodano do tablicy ;/
i wyswietla
nie no dość mam szału dostać można (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) jeszcze raz zapodaje co mam pomocy normalnie klnę (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
I Formularz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Błąd masz jak na dłoni w komunikacie... zmienna $dbHandle NIE ISTNIEJE ! Poczytaj o zasięgu zmiennych. Skopałeś funkcję connect(); Po jej wykonaniu nie masz połączenia do bazy wcale, bo zmienna $dbHande jest lokalna i gdy funkcja się kończy, zmienna przestaje istnieć.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 07:10 |