![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tabelę w sql, która posiada kolumny takie jak: cena, data_poczatku, data_konca, id_usera, itp. I teraz chciałbym zrobić tak, by pobrać kwoty poszczególnych faktur (co jest ekwiwalentne z zliczeniem wszystkich płatności w danym miesiącu). Na szybko napisałem sobie takie zapytanie do bazy danych:
Daje mi pożądane wyniki, ale zastanawiam się czy nie można tego lepiej napisać, ponieważ personalnie nie lubię EXTRACT() używać przy tego typu zapytaniach. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponieważ personalnie nie lubię EXTRACT() używać przy tego typu zapytaniach. <!--Geshi:324608:sql--><pre class="sql" style="font-family:monospace;"><div class="head">[SQL] ime<span class="br0">)</span></div> [/list]<div class="foot">[SQL] )</span></div> [/list]<div class="foot">[SQL] <a href='./Pobierz-Plik-324609.html' target='_blank, <a href='Plaintext-324609.html' target='_blank'>plaintext </div></pre><!--/Geshi:324609:sql--> i nie wiem czy przypadkiem nie dało by rady DATE_FORMAT @edit: sprawdziłem date_format też da radę Ten post edytował skowron-line 11.04.2012, 13:40:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MONTH() i YEAR() dało radę. Wizualnie już mnie tak nie kole w oczy, ale podejrzewam, że MONTH() i YEAR() to tylko aliasy na odpowiednie EXTRACT().
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 20:38 |