![]() |
![]() |
-Onyx- |
![]()
|
Goście ![]() |
W bazie przy każdym wyszukaniu zapisuje dane wyszukanego rekordu na 2 sposoby:
1. dla każdego wywołania danego rekordu inkrementuje o jeden jego poprzeni stan (kolumna licznik) i w ten sposób mierzę jego popularność, ale w maksymalnym obrębie czasu. 2. w osobnej tabeli zamieszczam wszystkie wyszukiwania wraz z ich datą : id szukane ileszukan data 11299498 sphere 1 2012-02-11 00:36:11 11299499 erix 1 2012-02-11 03:24:25 Jak na tej podstawie stworzyć rankingi najpopularniejszych wyszukań w danym miesiącu, tygodniu, dniu ? |
|
|
![]() |
-Onyx- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz zauważyłem ciekawą rzecz, 95% zapytań to wejścia z adresu 66.249.72.202.
Okazuje się ze jest to crowler google, który zadaje kilka zapytań na sekunde. Wynika to pewnie z tego, że mam na wielu podstronach coś w stylu: ostatnio wyszukiwane (po przejściu po tych linkach następuje wyszukiwanie danej frazy) i wychodzi na to, że głownie google u mnie wyszukuje ;/ Nie chce blokować robotowi tej możliwości (lepsza indeksacja), ale chyba muszę jakoś odfiltrowywać te wyniki, lub nie brać ich pod uwagę, ale to kolejna już powiedzmy mniej istotna kwestia. Z drugiej strony ten robot bardzo obciąża mi serwer, ale trochę głupio go blokować. |
|
|
-Onyx- |
![]()
|
Goście ![]() |
?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może coś takiego:
odnośnie wyszukiwarki google to możesz nie dodawać wpisów tej wyszukiwarki do indeksu wyszukań, w google możesz poszukać "php googlebot detection" Ten post edytował jaslanin 12.04.2012, 17:49:40 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, ale jak posortować odpowiednio te dane.
Bo przy ilości szukań w tym wypadku zawsze mam 1, więc muszę przeskanować wszystkie dane z danego zakresu i sprawdzić, czy jakieś się powtarzają, jeśli tak usunąć nadmiar, zostawić 1 rekord i zwiększyć mu licznik o ilość nadmiarowych elementów. Konkretnie ten problem poruszyłem tutaj:
Gdybyś miał jakiś pomysł byłbym wdzięczny ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:12 |