![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki oto skrypt:
Za jego pomocą chcę w określonym miejscu (po 281 znaku) dopisać $tresc (pobraną wcześniej z formularza). Problem jest taki, że gdy zapisuje do pliku wyraz np. 5-znakowy to zapisuje się w pliku jednocześnie usuwając 5 znaków, które znajdowały się w tym miejscu wcześniej. Jak to wyeliminować? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
r+ --> Otwarcie pliku do odczytu i zapisu, poczynając od początku pliki.
a --> Otwarcie pliku do dodania zawartości. Strona 84 Vademecum profesionalisty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienia atrybutu na "a" ustawia wewnętrzny wskaźnik pliku na końcu treści, a ja chcę dopisać nową treść mniej więcej w środku.
EDIT Pomoże mi ktoś? Ten post edytował Blade7 5.04.2012, 13:31:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie da sie. Taki urok plików.
To co chcesz zrobić możesz zrobić np. poprzez ponowne zapisanie od nowa pliku. Odczytujesz plik do znaku jaki chcesz do zmiennej, dopisujesz swoje znaki, doczytujesz dalszą tresc pliku, a następnie zawartosc zmiennej wpisujesz na nowo jako całość do pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz odczytać całą treść pliku od 281 bajtu (fseek działa na bajtach, nie znakach) do jakiejś pomocniczej zmiennej, następnie wrzucić treść z formularza, a na koniec ponownie wrzucić treść odczytaną w pierwszym kroku.
Jeżeli miałby występować problemy z pamięcią (ilość danych do odczytania w pierwszym kroku byłaby zbyt duża) musiałbyś całość robić w pętli, w porcjach (najprawdopodobniej w wielkości równej co najmniej wielkości danych odebranych z formularza). |
|
|
![]()
|
|
@nospor
Gdzieś czytałem o tym sposobie, ale nie wiem jak to zrobić. Mógłbyś mi wytłumaczyć? @Crozin Stosowanie pętli nie będzie mi chyba potrzebne, ilość danych w pliku, do którego chcę dopisać treść jest niewielka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdzieś czytałem o tym sposobie, ale nie wiem jak to zrobić. Mógłbyś mi wytłumaczyć? Zarówno ja, jak i @nospor opisaliśmy dokładnie to samo - czego nie rozumiesz z tych opisów?
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o kod w php, jak to zapisać?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:37 |