![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: Tg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie system blógów i chce że by jak się wpisze adres www.adres_mojego_systemu.pl/przykladowy_blog to żeby wyświetlił się blog o nazwie przykladowy_blog . Z góry dziki za pomoc.
Ten post edytował kalinowski5 29.07.2004, 15:05:32 -------------------- www.michcio.net
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Uwielbiam to pytanie : Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze mod_rewrite do apache ? ;-)
-------------------- ENV: Gentoo Linux (2.4.32-gentoo), Apache 2.0.55, php 4.4.0, MySQL 4.1.19 (home)
ENV: netBSD 3.0, Apache 2.0.58, php 5.1.4, PgSQL 8.0.8 (robin) Zlecenie chetnie przyjme |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: Tg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbym prośić o więcej informacji?
-------------------- www.michcio.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kalinowski5 @ 2004-07-29 15:56:52) A mógłbym prośić o więcej informacji? Tutaj jest odpowiedz: http://forum.php.pl/index.php?act=Search, jako keyword wpisz `mod_rewrite` ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Szukałem, nic z tego nie rozumiem, może dam kod:
zobacz.php (tutj mają się wyświetlać blogi):
EDIT Albo chciałbym chociaż żeby adres bloga wyglądał www.moj_syem.pl/?nazaw_bloga Ten post edytował kalinowski5 29.07.2004, 16:04:01 -------------------- www.michcio.net
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Skąd: Siemianowice Śl. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze poprostu zakladasz katalog kazdemu userowi (mozna to np. zrobic automatycznie przy zakladaniu bloga) i tam w index.php piszesz
czyli mówiąc prosciej uzytkownik o xywce 'limak' wchodzi na www.adres.pl/limak , a na serverze w folderze limak jest index.php który przekierowuje do katalogu nadrzędnego do pliku index.php ze zmienną w której jest xywka czyli nazwa bloga ![]() ![]() p.s.: ja tez robie skrypt blogowy ![]() Ten post edytował limak 29.07.2004, 22:04:10 -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
To odpada, bo gdybym np. miał 10000 userów to było 10000 katalogów ![]() -------------------- www.michcio.net
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Skąd: Siemianowice Śl. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha
![]() ![]() ![]() -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
Mam pomysł
![]() Bedę robił do kazdego bloga subdomeny. TYlko że jest problem nie wiem jak. -------------------- www.michcio.net
|
|
|
![]()
|
|
Cytat("krasnal.tk") Serwery wirtualne Na początku założyliśmy, że będziemy mieli możliwość uruchamiania witryn o różnych adresach. Aby było to możliwe musimy skonfigurować tzw. serwery wirtualne. W tym celu, otwieramy plik httpd.conf i przenosimy się na jego koniec. W ostatnich liniach umieszczone są, opatrzone komentarzem, przykladowe wpisy definiujące serwer wirtualny. Możemy skopiować ten fragment, wstawić na końcu i usuwając komentarze skonfigurować odpowiednio do naszych potrzeb. Mogłoby to wyglądać tak: NameVirtualHost 127.0.0.1 <VirtualHost 127.0.0.1> ServerAdmin ToTy@pierwszy.ppl DocumentRoot C:/www/pierwszy ServerName pierwszy.ppl ErrorLog logs/pierwszy-error_log CustomLog logs/pierwszy-access_log common </VirtualHost> <VirtualHost 127.0.0.1> ServerAdmin ToTy@szkola.ppl DocumentRoot C:/www/szkola ServerName szkola.ppl ErrorLog logs/szkola-error_log CustomLog logs/szkola-access_log common </VirtualHost> <VirtualHost 127.0.0.1> ServerAdmin ToTy@kumpel.ppl DocumentRoot C:/www/kumpel ServerName kumpel.ppl ErrorLog logs/kumpel-error_log CustomLog logs/kumpel-access_log common </VirtualHost> Oczywiste jest, że niezbędnym warunkiem działania trzech wymienionych adresów jest istnienie katalogów zawierających strony www. Są to katalogi określone w dyrektywie DocumentRoot. Nie jest konieczne, aby znajdowały sie one w katalogu instalacyjnym. Prawidłowe działanie tak zdefiniowanych serwerów wymaga funkcjonowania na naszym komputerze protokołu TCP. Protokół ten używa pliku hosts (nie mylić z hosts.sam), aby "przetłumaczyć" numery IP na przyjazne nazwy hostów. Tak więc musimy stworzyć lub zmodenizować plik hosts (C:\Windows\hosts). Jeżeli go nie ma, możemy skopiować plik hosts.sam (plik przykladowy). Do istniejącego wpisu dodajemy trzy własne linijki. Po tej operacji jego zawartość powinna wygladać następująco: 127.0.0.1 localhost 127.0.0.1 pierwszy.ppl 127.0.0.1 szkola.ppl 127.0.0.1 kumpel.ppl Teraz możemy w zasadzie już używać wspomnianych nazw. Pewną niedogodnością może być fakt, że w przypadku Internet Explorera (testowano z IE 5.5), każde odwołanie do serwera wirtualnego powoduje próbę uruchomienia połączenia Dial-Up. Netscape Navigator (testowano z NN 4.07) nie ma tego typu problemów. Rozwiązaniem może być zastosowanie serwera proxy, lub odznaczenie w IE opcji "Nigdy nie łącz". Jak wspomniałem - to dopiero początek konfiguracji naszego domowego stanowiska do testowania serwisów. Na dalsza część zapraszam w najbliższej przyszłości. UWAGA: Wpisanie adresu w plik HOST powoduje iż jeżeli istnieje taki adres w necie to komputer do niego nie dotrze. AUTOR: Sławomir Fajer nie wiem czy o to chodzi, ale wydaje mi sie ze tak ![]() ![]() -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:47 |