![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2004 Skąd: byle skąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
("update tabela set komorka1='$dfdfdf' where id='$id'") tak wygląda dla jednego rekordu a jak będzie wyglądało dla kilku?
drugie pytanie: czy te zmienne mają być w pojedyńczym cudzysłowiu? proszę o szybką odpowiedź... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
php pocz -> Bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(q-est @ 2004-07-29 14:05:48) ("update tabela set komorka1='$dfdfdf' where id='$id'") tak wygląda dla jednego rekordu a jak będzie wyglądało dla kilku? drugie pytanie: czy te zmienne mają być w pojedyńczym cudzysłowiu? proszę o szybką odpowiedź... 1) to zalezy - moze wygladac roznie:
lub
lub
no i jeszcze wiele innych przypadkow tutaj mozna by rozpatrywac 2) zobacz na ten przyklad:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: niewiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobne mam pytanie - dlatego pytam tutaj nie zakładając nowego tematu. Otóż mam w bazie rekordy..
Cytat id | kat1 | kat2 1 | 1 | 1 1 | 1 | 3 I teraz problem jest taki, że chce aby rekordy z wartością kat2 = 1 zmieniły się w kat2 = 3, zaś tam gdzie kat2 = 3 rekordy mają mieć wartość kat2 = 1. Bo sposobem:
Jak łatwo się domyślić, wszystkie rekordy będą miał wartości kat2 = 1 Jak to rozwiązać? (chyba nie pogmatwałem, bo w praktyce wygląda to dość prosto..) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyłbym "wartości pomocniczej" (która w ogóle nie występuje w kolumnie kat2, np. 0):
albo, jeśli chodzi zawsze o liczby 1 i 3, zroziłbym "mykowca":
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam podobny problem, więc już nie zakładałem nowego tematu. Chciałbym zmienić kilkaset wartości w tabeli, a dokładnie do każdej dopisać z początku i z końca określony ciąg znaków, przy czym w tabeli występują różne losowe wartości. Wyglądać to miało by tak: ID | klucz 1 | [stała]xxxxxx[stała] 2 | [stała]vvvvvv[stała] 3 | [stała]dddddd[stała] ... ... Próbuje to zrobić tym sposobem:
Czy idę dobrym tropem? Jak pobrać wartość $stary_klucz? Może zrobić to jakoś inaczej? Zmiana będzie jednorazowa więc kod nie musi być super optymalny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UPDATE tabela SET klucz=concat('[stała]', klucz, '[stała]') WHERE klucz IS NOT NULL;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:31 |