|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie. Robię sklep internetowy. Szukam kodu na towar, ktory po zamowieniu zniknie ze sklepu, stajnie sie niedostępny. Czy ktoś zna rozwiąznie lub spróbuje mnie naprowadzić? Z góry wielkie dzięki. Biję się z tym od tygodnia.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%)
|
Zrób sobie w bazie tabelkę np. towary, i w każdym wierszu masz dany towa, jego nazwa paramtery i kolumne czy został kupiony czy tez nie np. 0 kupione , 1 - nie kupione i potem na stronie sklepu sobie wypisuj wszystkie towary w których kolumna czy_kupione == 1 i wypisze ci wszystkie aktualne towary.
To jest mój sposób ale rozwiązań jest mase, zelży co i pasuje i co w sklepie sprzedajesz czy np. klucze do gier czy fizyczne przedmioty. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, zgadza się. To już mam. Mam zrobioną kolumnę w której widniej towar dostepny lub niedostepny. Ale nie zmienia się to po zakupie przez klienta. Moge to zrobic tylko ręcznie, a nie o to mi chodzi. Szukam funkcji która to wykona automatycznie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%)
|
To tam gdzie masz zakup lub zapłate przez użytkownika możesz dodać :
i wtedy ci zmieni, jak masz wiele towarów w jednym zakupie to dodaj do pętli która ci przerabia zamówienie danego usera. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobrą opcją jest ustalanie ilości dostępnego towaru. Po każdym zamówieniu zmniejszana jest o ilość zakupionych sztuk. Wiadomo, gdy osiągnie 0, to towar jest jakby "niedostępny". Co do aktualizacji wartości "dostępny", "niedostępny", to w czym jest problem? Po zakupie towaru, updatem zmieniasz wartość tego pola.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Albo jeszcz prościj. O dostępności towaru niech decyduje ilość sztuk dostepnych, jeśli spadnie do 0 to towar jest nie dostępny i tyle, nie trzeba aktualizować dodatkowego pola.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 21:12 |