Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> HTC vs Nokia
nospor

Grupa: Moderatorzy

Co ogólnie byście bardziej polecali: telefon HTC czy Nokia?
Jak jest teraz w ogóle z Nokią? Ona jeszcze rozwija swój system? Bo swego czasu słyszałem, że się już z tego wycofywać mają i nie wiem czy Nokia ma jeszcze jakąś przyszłość czy nie.
Go to the top of the page
+Quote Post
5 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
zordon

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wszyscy znajomi ostro podjarani androidem.
a nowe nokie chyba mają windowsy.

Wszystkie moje dotychczasowe telefony to nokie i innego sobie nie wyobrażam, chociaż wszyscy wokół powtarzają że w dobie smartfonów nokia zeszła na psy

Z punktu widzenia programistycznego chyba lepiej faktycznie wziąć coś z androidem, zawsze można napisać coś na android market, najwięcej aplikacji, rynek, społeczność

Ten post edytował zordon 29.03.2012, 08:50:16
+Quote Post
thek

Jeśli chodzi o lepsze modele, biznesowe i ciutkę niżej, Nokia swój odpuściła w sumie po połączeniu z M$ i obecnie idzie w Windows Mobile czy jakoś tak. Wiele już o tym była mowa ponad rok temu, że Symbian zostanie porzucony i jeśli dobrze pamiętam Nokia to potwierdziła, gdy zawarli partnerstwo z M$. HTC to Android, a ten rynek mocno sięę rozwija, Windows Mobile nieco wolniej, ale też Android ma często różne problemy przy brandowanych softach... Wiesz... Typowa przypadłość Linuxa - Ilu userów, tyle konfiguracji i autorzy appek jakoś to muszą unifikować by chodziło na większości, co nie znaczy, że chodzi wszędzie. Ale gdybym miał wybierać to chyba HTC, bo jednak daje IMHO więcej możliwości własnej ingerencji poprzez choćby modyfikowane romy.
+Quote Post
Bureau

-----

Generalnie mi zaimponował HTC Sense. Nie wiem czy nokia coś takiego posiada podobnego, ale z tego co pamiętam to nie miała.
Bardziej polecałbym HTC z tego względu no i jak w/w android (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

Samsung z serii Galaxy S (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Miałem okazje bawić się wszystkimi modelami i sa po prostu świetne
+Quote Post
vokiel

-----

Starsze modele Nokii to Symbian, nowe - Windows Mobile. Nokia przespała boom na smartfony, chociaż teraz troszeczkę się ruszyli. Poza HTC ciekawymi rozwiązaniami są Samsungi SII i niedługo wchodzący SII, na prawdę ciekawe komputerki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Jest jeszcze jedna rzecz, na którą często nie zwraca się uwagi. Np E52, którą posiadam działa na jednym ładowaniu swobodnie ponad tydzień, jak się mało korzysta to 1,5 tyg. Większość smartfonów z dużymi dotykowymi ekranami działa w dzień, a na noc trzeba podpinać do ładowarki, 2 dni w większości to szczyt możliwości.
+Quote Post
Sephirus

-----

Polecam HTC - ewentualnie SAMSUNG na androidzie (te z wyższej półki cenowej choć na przykład S PLUS to dobry fon za małą cenę).

Nokia moim skromnym zdaniem zeszła na psy nieco :/ Ogólnie jeśli chodzi o smartfony to nie widze u nokii jakiegoś hitu - natomiast HTC/Samsung czy nawet Sony/Sony-erricson mają dużo ciekawsze aparaty niekiedy tańsze od nokii.

Co do systemu do oczywiście też jestem za androidem (HTC ma w sumie też wersje z windowsem, który ładnie na nich śmiga nawet) ale android daje dużo większe możliwości i jest lubiany - powstaje dużo appów itd (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
by_ikar

-----

Jak android to tylko słuchawki z serii nexus. Żadnego dodatkowego syfu od operatora czy producenta. Czyściutki android, który się ani nie muli ani nie tnie. Najszybsze aktualizacje - no bo bezpośrednio od google. No i jak dla mnie, ostatnie dwa modele nexusa są całkiem fajne, z czego galaxy nexus IMHO jest już rewelacyjny. A wersja czwarta androida daje systemowi niezłego kopa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Windows phone od M$ póki co moim zdaniem raczkuje. Gry na niego są i będą słabe, dlatego że M$ nie chce implementować OpenGL, a znowu wszystkie gry na iOS (apple) czy na androida są własnie w OpenGL napisane. Wątpię żeby komuś się opłacało portować grę dokładnie na windowsa phone, aczkolwiek kilka takich tytułów jest, które obrały sobie za cel bycia wszędzie gdzie się da (angry birds).. Nie to że chcę odstraszać od windowsa phone, ale siostra go ma i wiem jaka z nim jest porażka. Chcesz ustawić sobie dzwonek? No to kombinuj, najłatwiej jest kupić w markecie i ustawić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) oczywiście wszystko w jednym słusznym formacie - wmv.. Wysyłasz maile? Dołączanie załączników to poezja. Inszych niż obrazki dołączyć nie możesz, musisz najpierw te załączniki wysłać do chmury (skydrive), a następnie udostępnić (jakbym nie przeczytał w necie to bym nie wiedział jak wysłać pdf..). I ogólnie póki co kilka rzeczy jest skopanych.. Dlatego narazie radzę się wstrzymać z kupnem słuchawek z windows phone i poczekać aż się rozwinie, bo póki co to jest tylko przerobiony system z odtwarzaczy microsoftu - zune. Dodane kilka aplikacji, między innymi do dzwonienia i zrobili w ten sposób system mobilny dla telefonu.. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(Bureau @ 29.03.2012, 10:00:57 ) *
Generalnie mi zaimponował HTC Sense. Nie wiem czy nokia coś takiego posiada podobnego, ale z tego co pamiętam to nie miała.
Bardziej polecałbym HTC z tego względu no i jak w/w android (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Zacznijmy od tego ze i touchWiz o samsunga jak i sense do wersji 4.x to badziewia mula wiekszosc urzadzen nie mowiac juz o ich uzytecznosci.

Za HTC trzeba duzo zaplacic telefony sa robione z lepszy matierialow co nie znaczy ze z bardziej wytrzymalych poprostu trzymajac samsunga i HTC w rece to samsung wyglada jak zabawka ale jesli chodzi o upadki to jak moj HTC DESIRE Z by upadl to mysle ze by sie rozpadl (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) po czym moj GALAXY ACE leci tu i tam i nic mu nie jest.

Co do romow i softu tak android ma to do siebie ze jest wiele roznych cpu/gpu wiec autorzy gier i aplikacji musza sie z tym jakos uporac i wychodzi na to ze aplikacje nie sa az tak zooptymalizowane jak to jest w przypadku WP7/iOS.

Ale android daje ci wielka swobode mozesz robic co chcesz,gdzie chcesz i jak chcesz do niczego cie on nie trzyma.

Chociaz nokia tez ma kilka fajnych modeli, powiedz czego oczekujesz od fona ;p

P.S od ICS troche sie zmieni i lepiej to wyglada ale poki co jego % na rynku sa malutkie...

Ten post edytował marcio 29.03.2012, 09:42:41
+Quote Post
nospor

Pytam, bo żonka przechodzi do play i dostanie telefon za złotówke.
Do wyboru ma HTC Gratia lub nokie. Nokie jeszcze na symbianie.
+Quote Post
marcio

X----

http://pdaclub.pl/index.php?view=article&a...mp;Itemid=88:52

Ogolnie ma takie same bebechy jak moj Galaxy Ace oprocz mniejszego taktowania procka, ogolnie polecam mi sie na moim Ace sprawnie "pracuje"
+Quote Post
nospor

Czytałem akurat ten art (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Najbardziej co mnie przeraża to czas baterii.... toż to porażka jakaś w tych obecnych smartfonach...

A jak android sprawuje się na polu instalacji programów, gier, muzyki? Rozumiem, że bez żadnego problemu wgram np. muzę przez kabalek usb niezależnie czy to z windows czy z linux?
+Quote Post
marcio

X----

Cytat(nospor @ 29.03.2012, 12:12:48 ) *
Czytałem akurat ten art (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Najbardziej co mnie przeraża to czas baterii.... toż to porażka jakaś w tych obecnych smartfonach...

A jak android sprawuje się na polu instalacji programów, gier, muzyki? Rozumiem, że bez żadnego problemu wgram np. muzę przez kabalek usb niezależnie czy to z windows czy z linux?

Co do baterii to tak rozwoj technologiczny baterii lezy i kwiczy (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)

Co do aplikacji to tak mozesz je sciagac z marketu, lub sciagasz *.apk na komputer poprzez kabel(w trybie pamieci masowej)/karte wrzucasz na tel i instalujesz.
Co do linux'a to nie wiem bo nie probowalem, ale wkoncu jakby nie bylo android stoi na linuchu wiec mysle ze z tym nie bedzie wiekszego problemu.
+Quote Post
by_ikar

-----

Cytat
Co do linux'a to nie wiem bo nie probowalem, ale wkoncu jakby nie bylo android stoi na linuchu wiec mysle ze z tym nie bedzie wiekszego problemu.

Bez różnicy co to za system, bo system "zgłasza się" jako pamięć masowa, czyli tak samo jak pendrive.

No jeżeli chodzi o modyfikację androida, to jest to temat rzeka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a jeżeli chodzi o mułowatość nakładek typu sense czy touchwiz to popieram przedmówcę. One są tak nieoptymalne, że w ogóle nie powinny istnieć.. A bateria trzyma średnio. Jak się niewiele używa, lub jak się kontroluje uruchomione programy, co by ich w tle za dużo nie było uruchomionych, to np mi potrafi spokojnie do 2 dni trzymać, z czego drugiego dnia już muszę pod koniec dnia podłączyć pod ładowarkę. Jak się bawisz, typu granie w gry to bateria spierdziela nawet nie wiadomo kiedy..
+Quote Post
ShadowD

-----

Htc lub samsung - nie widzę innej możliwości, sam korzystam z htc desire i chcę przejść na nowego "ona" jak już się pojawi na rynku.

Bateria to dal mnie max 1 dzień i mi to nie przeszkadza, z internetu korzystam cały czas.
+Quote Post
nospor

Jedyną zaletą nokii, jaką ja widzę, jest to, że ma darmowe mapy do nawigacji. Do prostego zastosowania są całkiem niezłe.
+Quote Post
markonix

-----

Sygic polska 12E - 15E dożywotnio to nie duży wydatek (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Jest jeszcze Google Maps, które jednak łączy się z netem ale mapy są cachowane więc jak Ci się nudzi to sobie oglądasz Twoje okolice i masz je potem off-line (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
nospor

Cytat
Jest jeszcze Google Maps, które jednak łączy się z netem
No właśnie.... google maps nie nadaję się donormalnych zastosowań (czytaj na trasie)
+Quote Post
marcio

X----

Cytat(nospor @ 29.03.2012, 14:02:59 ) *
No właśnie.... google maps nie nadaję się donormalnych zastosowań (czytaj na trasie)

Jest AutoMapa na androida w wersji beta i sprawnie dziala (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

@nospor uwierz mi z pakietem danych google maps jest bardzo spoko ;]
+Quote Post
nospor

1) Nie będzie pakietu danych
2) A nawet jakby był to google maps jako ostateczność...

Faktycznie, Sygic stoi całkiem niedrogo a aplikacja sama w sobie mi się podoba, bo używałem jej kiedyś.
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 18:53