![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema,
zapraszam do testowania i korzystania z nowego projektu: http://webthumbnail.org Jest to generator miniaturek stron internetowych, oto co aktualnie potrafi: - proste w uzyciu api do osadzania miniaturek na stronach - zrzuty ekranu od 50x50 do 2048x4096 pikseli - trzy prawdziwe przegladarki: firefox, chrome, opera - trzy formaty danych: png, jpg, gif - renderuje flasha i html5 - serwer jest w stanie serwować nawet 500 gotowych miniaturek na sekunde - infrastruktura jest w pełni skalowalna Jak to działa? Dodajesz adres url strony, serwer wrzuca ten adres do kolejki. Z drugiej strony jest chmura robotów, które pobierają dane z kolejki i tworzą zrzuty ekranu, które później znów lądują na serwerze www. Infrastruktura nadaje się do zastosowań produkcyjnych i dużych serwisów www, w testach osiąga 500 requestów na sekunde z jednej maszyny, a ilość robotów może zostać zwiększona w miare potrzeb. Technologia: - Java (api, roboty) - PHP (frontend, backend) - PostgreSQL (baza) - Bash, Python, ImageMagick, itd... - FreeBSD (główny serwer) - Linux, OpenVZ (roboty) Jeżeli coś nie działa to piszcie, z góry dzięki za wszelkie komentarze! (projekt jest w fazie Beta) Ten post edytował cepa 26.03.2012, 14:02:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyłacz wyświetlanie błędów (mięsny jeż (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) )
Ten post edytował redeemer 26.03.2012, 14:55:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa super, jedyne, co mi się nie podoba, to propozycja przetłumaczenia w Chrom'ie.
Jedna z testowanych przeze mnie stron nie wyświetlała się poprawnie (małe błędy, ale ostatecznie to chyba wina przeglądarki). Rozumiem, ze raz zlapany url jest cache'owany. Po jakim czasie to sie czysci? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa. Spore zainteresowanie jak już jest 500 requestów na sekundę w raptem 2 godziny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Obojętnie jakiego adresu bym nie podał, pokazuje się białe tło, a w operze błąd przeglądarki.
Jaki jest cel takiego serwisu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Load test lecial, no i wykrzaczyl serwer, o ile java wytrzymuje taki ruch o tyle postgres sie "skonczyl" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
powinno juz wszystko wrocic do normy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety. Efekt ten sam.
Nie odpowiedziałeś jaki jest cel serwisu. Planujesz rozbudować to o inne systemy i przeglądarki? |
|
|
![]()
|
|
Niestety. Efekt ten sam. Nie odpowiedziałeś jaki jest cel serwisu. Planujesz rozbudować to o inne systemy i przeglądarki? Moglbys wyslac mi link do tego co konkretnie nie dziala? wiedziałbym wtedy jak to poprawic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do celu serwisu: Nie jest to klasyczny genialny starup ktory ma zarobic miliony, serwis powstal w celu nauczenia sie kilku rzeczy, no i ma byc uzyty w kilku nastepnych projektach. Jezeli bedzie zainteresowanie to pewnie pojawi sie opcja platna, zeby zwrocil sie koszt utrzymania serwisu a wiec serwer i maszyny z przeglądarkami. W czym moze byc lepszy od innych: 1) wynajęcie usługi dla swojego projektu - przeglądarki działają "w chmurze", można wynająć kilka robotów, dzięki temu można szybko zintegrować usługę ze swoim projektem i mieć pewność ze zrzuty będą wykonane w ciągu maks kilkudziesięciu sekund, bo tyle trwa załadowanie strony 2) ficzery i efekty - skalowanie, obracanie, znaki wodne, wlasny loader, itp... da sie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 3) geolokalizacja - robot może zostać skonfigurowany do łączenia się z "danego kraju" poprzez proxy, odpada wtedy problem geoblockow itp 4) wsparcie flasha i silverlighta - roboty są w javie, można to postawić na windowsie i uruchamiać strony wymagające windowsa jak chociażby te które korzystają z silverlighta, czyli chociażby wszędzie tam gdzie jest streaming i drm 5) miniaturki innych mediów - robot może robić cokolwiek w tym miniaturki zwykłych plików graficznych czy mediów jak filmy itp 6) testy przeglądarek - da rade odpalać przeglądarki w konkretnych wersjach coś w stylu browserlab 7) skalowalność - po dopracowaniu, ryzyko tego, że aplikacja się zapcha będzie dość niskie 8) wrappery - lada dzień pojawi się pierwsza klasa do używania api z poziomu php Jak będzie zainteresowanie to projekt się rozwinie, jak nie to będzie używany głownie w celach "wewnętrznych" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Teraz działa dobrze, widocznie wcześniej nie wytrzymywało zainteresowania.
Jednak, generowany jest tylko zrzut ekranu danej strony, a nie cała strona, więc porównanie do browserlab jest lekkim nadużyciem ;) Rozumiem jaka jest idea tego projektu, jednak mam wrażenie że zrobiłeś za duży rozrzut: - miniaturki strony, to zakładam że chcesz zrobić coś na zasadzie... speed page w operze np. dla panelu administracyjnego? Wtedy zwykły screen były dobry, a nawet pokusiłbym się o zrobienie go po stronie użytkownika (canvas) jeśliby nie istniał i dopiero później przesłałbym go na serwer. - jeśli jednak ma być to dla web developerów, to sam screen nie wystarczy, ponieważ musi być pokazana cała strona chociażby do prezentacji i/lub obadania czy link w stopce jest idealnie 2px w lewo ;) w tej opcji jednak nie widzę sensu, ponieważ nie ma najważniejszego w tego typu narzędziach, rozbicia na systemy operacyjne, bo o ile nie każdy web developer posiada macos x, ale z pewnością każdy posiada fx,o i ch ;) Niemniej dobra robota. Ten post edytował !*! 27.03.2012, 08:39:05 |
|
|
![]()
|
|
to jest pierwsza beta, jezeli bedzie zainteresowaniem to pewnie sie rozwinie, a w ktorym kierunku to zalezy od uzytkownikow, tak czy siak oprogramowanie jest dosc elastyczne wiec mozna to dostosowac pod wiele projektow (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 6 Dołączył: 31.08.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Link: http://webthumbnail.org//index/status?widt...http://php.net/
Kod Warning: file_get_contents(http://localhost:8080/?width=500&height=500&format=png&browser=dupa&url=http%3A%2F%2Fphp.net%2F&action=get-status): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 500 Unsupported browser 'dupa'! in /usr/home/snap/snap-webfront/app/controllers/IndexController.php on line 25 w złym temacie wrzuciłem wcześniej (IMG:style_emoticons/default/brzydal.gif) |
|
|
![]()
|
|
bugfix: nie wyswietla juz paska translatora w chrome (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na Safari miniaturka po wygenerowaniu przeładowuje się co chwilę (znika, pojawia, znika, pojawia...)
Ponadto nie generują się zrzuty z domen typu IDN (np. aptekidyżurne.pl) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisuje nie istniejacy adres url, np http://o.p
Pojawia sie na dole gif ajax-loader.gif Pozniej wpisuje poprawny adres, np onet.pl Miniaturka sie wyswietla, jednak nad nia caly czas krazy ajax-loader, nie znika. Taka tam stylistyczna niedorobka : ) |
|
|
![]()
|
|
kolejne poprawki doszly, glownie bezpieczenstwa, lada dzien beda nowe ficzery na produkcji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podoba mi się,
świetnie by było jakbyś dodał przeglądarki IE począwszy od 6.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo mi się podoba, właśnie robię miniaturki do mojego przyszłego portfolio (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajne. Jedynie w operze wywaliło mi jakiś błąd na screenie: http://api.webthumbnail.org/?width=512&...=http://onet.pl
|
|
|
![]()
|
|
https://github.com/cepa/webthumbnail
pojawił się wrapper w php, prosta klasa, która umożliwia robienie zrzutów ekranów z poziomu php, kod nie korzysta z zewnętrznych bibliotek, jedyne wymagania to zainstalowany moduł curl. przykład użycia:
i mamy zapisany obrazek do pliku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zachęcam do testowania, z góry dzięki za wszelki feedback. Ten post edytował cepa 20.04.2012, 22:10:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieje, że dasz jakieś w miarę normalne stawki i rozreklamujesz skrypcik po katalogach stron, jak np. seokatalogi.pl, możesz dać ogłoszenie tam lub na forum PiO.
Fajnie jak serwis się utrzyma bo wiem z doświadczenia, że dość szybko ruch jest nie do utrzymania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko fajnie działa, zastanawia mnie jednak sprawa api, czy nie lepiej zamiast robić sleep(2) zrobić to w inny sposób, np dodać parametr callback url i żeby to twój system wysyłał info o skończeniu pod ten link ?. Głównie chodzi o czas wykonywania skryptu teraz może i takich kolejek nie ma, ale jak trafi się moja miniaturka jako 100 w kolejce i będę musiał poczekać dość sporo czasu to Mi się skrypt wysypie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 23:35 |