![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam przykładowy formularz.
Z powyższego przykładu pobieram z bazy wszystkich userów i wrzucam ich do selecta. Moim zamysłem jest aby w value dać nie tylko id pracownika, ale również jego nazwisko, bądź imie. Value wyglądało by tak Teraz dane z tego formularza lecą do innego pliku. Tam chciałbym dane z selecta podzielić za pomocą str_split() na 12 oraz Nowak. Dzięki temu uniknę kolejnego zapytania do bazy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? Ten post edytował Barcelona 25.03.2012, 23:08:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej rozdzielić te dane przecinkiem, a potem potraktować te dane explode?
Poza tym w 5 linijce nie zamykasz echo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie lepiej rozdzielić te dane przecinkiem, a potem potraktować te dane explode? Nie chodzi o sposób podziału, tylko o mechanizm. Czy jest on poprawny? Cytat Poza tym w 5 linijce nie zamykasz echo. Literówka, pisane z palca ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście nie widzę potrzeby żeby wsadzać tam inne dane, ale może to dlatego że nie wiem co później chcesz z tym zrobić. Bo niby jak masz niby później uniknąć kolejnego zapytania? Chyba, że tworzysz formularz z usunięciem jakiegoś człowieka, a następnie na następnej stronie wyświetlasz: "Czy na pewno chcesz usunąć usera Jan Kowalski?" Wtedy w sumie faktycznie jedno zapytanie mniej, ale czy nie lepiej wtedy takich danych walnąć w hidden?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy na pewno chcesz usunąć usera Jan Kowalski? No właśnie coś w ten deseń. Nie chce robić zapytań tylko po to żeby wyświetlić jak user o danym id ma na nazwisko. Cytat ale czy nie lepiej wtedy takich danych walnąć w hidden? hidden nie sprawdzi się w select, chyba że wartość value była by kopiowana za pomocą JS. Ale to za dużo kombinacji. EDIT:// Czy do wydobycia samego id ze string'a "12 Nowak" wystarczy zastosować rzutowanie na int? Ten post edytował Barcelona 25.03.2012, 23:37:20 |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie z hidden to dowaliłem
![]() Co do edit, powinno zadziałać samo rzutowanie na int. Ja jednak na Twoim miejscu dał: A później walną explode ; i dopiero rzutował na inta. I masz elegancko dane w tablicy ![]() Ten post edytował Rysh 25.03.2012, 23:43:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
I chyba tak zrobie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:32 |