![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 4 Dołączył: 17.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworzę właśnie klasę do newsów, lecz nie wiem jak zrobić aby wyświetlały się wszystkie dostępne newsy w bazie Mysql.
Czytałem dużo poradników, lecz nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Aktualnie mój kod wygląda tak:
Proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Ten post edytował LeNy 24.03.2012, 21:28:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma zmiennej $mysql zdeklarowanej w obrębie klasy, więc to pewnie jest zmienna zewn. czyli musisz zrobić
Zadajesz nieprecyzjne pytania. Jeśli faktycznie pytasz o Cytat jak zrobić aby wyświetlały się wszystkie dostępne newsy w bazie Mysql. to polecam poczytać więcej artykułów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 4 Dołączył: 17.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, mrWodoo zapomniałem o global
Odnalazłem pewien poradnik, trochę mnie naprowadził.
Dlaczego podczas użycia funkcji foreach nic mi się nie wyświetla:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o słowie global. W OOP takie sytuacje rozwiązuje się za pomocą np. DI (Dependency Injection, wstrzykiwania zależności). W tym przypadku obiekt $mysql odpowiedzialny za obsługę połączenia z bazą danych powinieneś przekazać jako argument konstruktora. Skoro klasa ma reprezentować nowinki, to niech się tak właśnie nazywa, nazwa printNews nadaje się bardziej dla odpowiedniej metody, która te news-y wyświetla. Swoją drogą tym już klasa News nie powinna się zajmować. Przykład:
Chyba trochę przedobrzyłeś. Ten post edytował mortus 24.03.2012, 22:32:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 8 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kluczami w $var są nazwy pól z tabeli News w bazie danych.
|
|
|
![]()
|
|
Mortus, dzięki wielgachne. Dzięki Tobie zrozumiałem o co chodzi dokładnie z tymi class'ami, jak je budować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Za dużo kombinowałem, jak zwykle (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) Jeszcze raz dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/specool.gif) Ten post edytował LeNy 24.03.2012, 22:38:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:35 |