![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomóżcie napisać mi eregi, gdzie waliduję nazwisko:
Napisałem tak:
Musiałem dodać spację, ponieważ zawsze może być imie, np. Jan Maria.... Ale problem w tym, że user może wpisać tylko spację i to też zostanie zaakceptowane. Jak napisać walidację, żeby akceptowany był ten ciąg znaków, ale żeby na początku nie mogła pojawić się spacja lub jej wielokrotność. dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skożystaj z funkcji trim, która usuwa białe znaki z początku i końca łańcucha. Poźniej przepuść taki łańcuch przez swój eregi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, podpowiedź FiDO działa, ale mam prośbę o rozszyfrowanie początku i końca tego cuda, bo nic nie dało przeglądanie manuala, a i książka dała za wygraną:
- co oznacza znak "#" na początku - znak + wewnątrz nawiasu () - no i wyrażenie ?$#i Dzięki wielkie i sorry za upierdliwość, ale lubie wiedzieć co wypisują w skryptach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - co oznacza znak "#" na początku To jest ogranicznik wyrazenia regularnego. W wyrazeniach w formacie PCRE, czyli wszystkich ktorych uzywa sie w funkcjach preg_* sa zapisywane w postaci #wyrazenie#flagi Znak ten moze byc prawie, ze dowolny, wiekszosci stosuje / (/wyrazenie/), mi sie spodobal akurat # (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Cytat - znak + wewnątrz nawiasu () Znak + odnosi sie do poprzedniego elementu, ktorym jest klasa znaków [...] i oznacza, ze ten poprzedni element (w tym przypadku litera) musi wystapic co najmniej raz (no bo pustych imion nie uwzgledniamy). Cytat - no i wyrażenie ?$#i Znak zapytania tyczy się nawiasu (bo wlasnie po nim sie znajduje) i znaczy on mniej wiecej tyle, ze to co jest w tym nawiasie jest opcjonalne, tzn moze wystapic ale nie musi (to jest drugie imie, ktore jak wiadomo nie musi wystapic, ale moze) Dalej jadac mamy dolara, ktory znaczy ze w tym miejscu musi wystapic koniec stringa, czyli po imieniu (jednym lub dwoch) nie moze juz byc nic, nawet spacji. Potem jest znowu # co znaczy, ze w tym miejscu konczy sie wyrazenie i dalej sa juz tylko flagi. Flaga i ustawia tryb case-insensitive, czyli taki, ze wielkosc liter nie ma znaczenia. Cytat Dzięki wielkie i sorry za upierdliwość, ale lubie wiedzieć co wypisują w skryptach. Balem sie, ze nie zapytasz.. Bardzo dobrze, ze lubisz wiedziec, za to masz plusa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:50 |