![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuje napisać zapytania do gotowej bazy danych, w celu wyprowadzenia z niej informacji, które zawarte są w pytaniach. Niestety nie mogę sobie poradzić z tymi pytaniami:
1. Wyświetl pracowników których pensja jest wyższa od wszystkich średnich pensji obliczonych dla każdego działu 2. Wyświetl pracowników których pensja jest wyższa od najmniejszej średniej pensji sposrod srednioch obliczonych dla każdego działu 3. Wyświetl działy w których średnia pensja pracowników jest wyższa od średniej pensji w fimie (użyj klauzuli HAVING) Tablica: KLIENCI: nr_klienta, imie, nazwisko, nr_karty_kredyt, firma, ulica, numer, miasto, kod, nip, nr_telefonu MIEJSCA: nr_miejsca, ulica, numer, miasto, kod, telefon, uwagi PRACOWNICY: nr_pracownika, imie, nazwisko, data_zatr, dzial, stanowisko, pensja, dodatek, nr_miejsca, nr_telefonu SAMOCHODY: nr_samochodu, marka, typ, rok_prod, kolor, poj_silnika, przebieg WYPOZYCZENIA: nr_wypozyczenia, nr_klienta, nr_samochody, nr_pracow_wyp, nr_pracow_odd, nr_miejsca_wyp, nr_miejsca)odd, data_wyp, data_odd, kaucja, cena_jedn |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż co masz, pomożemy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o pierwsze to mam takie zapytanie. Nie wiem czy jest ono dobre:
SELECT P.IMIE, P.NAZWISKO, P.DZIAL, P.STANOWISKO, P.PENSJA FROM PRACOWNICY P WHERE P.PENSJA > ALL (SELECT AVG(P.PENSJA) FROM PRACOWNICY P GROUP BY P.DZIAL) Jeśli chodzi o drugie mam takie zapytanie, także nie wiem czy dobre: SELECT P.IMIE, P.NAZWISKO, P.DZIAL, P.STANOWISKO, P.PENSJA FROM PRACOWNICY P WHERE P.PENSJA > ANY( SELECT AVG( P.PENSJA ) FROM PRACOWNICY P GROUP BY P.DZIAL ) Jeśli chodzi o to ostatnie nie wiem jak je napisać. Więc prosiłbym o sprawdzenie tych dwóch i pomoc w napisaniu ostatniego. Jest ktoś w stanie pomóc? Bo bardzo ważne ... potrzebuje to do 23. Ten post edytował robaczek69 19.03.2012, 18:32:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Regulamin się czytało? Nie rozwiązujemy zadań. Zamykam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:38 |