![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 12 Dołączył: 30.11.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam skrypt który pozwala napisać na tablicy użytkownika za jego zgodą
Chciałbym aby w miejscu // reakcja na opublikowanie postu oraz // reakcja na brak opublikowania wykonywał się skrypt z zewnątrz. Dokładnie to jest to forumlarz i osoba która kliknie wyślij najpierw ma zobaczyć okno do opublikowania postu a po nim ma się wykonać skrypt php z zewnatrz (na moim serwerze) informujący o tym, że wszystko przebiegło ok. Sam skrypt php już mam, ale nie mam tego co powinno się znajdować w tych dwóch miejscach powyżej. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem powinieneś przesłać do swojego php danych za pomocą AJAX. Najwygodniej zapewne dołączyć sobie jQuery i skorzystać z $.ajax(). Oczywiście można podstawową obsługę ajaxa zaimplementować z innych gotowców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 12 Dołączył: 30.11.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiś przykład, propozycja jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to tak trudno zobaczyć jak ajax działa? Proszę, pełno przykładów: http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
Od wersji 1.5 zmienili trochę sposób działania, ale stary także działa. Przykład? Kod $.ajax({ Powyższy skrypt wyśle do pliku skrypt.php zmienną sukces, pod którą możesz podstawić co chcesz. Zmienną w php sprawdzasz przez $_POST['sukces']. Następnie mielisz przez php, wynik zapisujesz przez zwykłe echo. Potem to co wyplujesz przez php dostajesz jako argument html funkcji i możesz robić z nim co chcesz. W przykładzie po prostu do obiektu z ID wynik wklejasz to co wydrukował php. Ale możesz równie dobrze wysłać z PHP strukturę json, w ajaxie również zdeklarować, że odpowiedzią będzie json, a potem przez parametr funkcji dochodzisz do jego elementów. Czyli jeżeli z php wyplujesz:type: "POST",url: "skrypt.php", data: "sukces="+sukces success: function(html){ $("#wynik").html(html); }); } Cytat { To potem możesz nimi operować:"odpowiedz":1, "wiadomosc":"Udało się" } Kod success: function(json){ Aha - o ile w kodzie JS można pisać nazwy bez cudzysłowów, np: {odpowiedz:1,wiadomosc:"blabla"}, to w zwróconym wyniku MUSZĄ być w cudzysłowach - kiedyś pół dnia na to zmarnowałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
if (json.odpowiedz==1) alert(json.wiadomosc); }); } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 22:16 |