![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Tworzę tabelę użytkowników i zastanawiam się nad strukturą dla pól dodatkowych (np. specyfikacja komputera [proc|ram|grafika|płyta gł]) - ogólnie takich kolumn powiedzmy będzie 9 i teraz nie wiem czy niepotrzebnie śmiecić sobie tabelę użytkowników o dodatkowe 9 kolumn czy może po prostu zrobić jedną kolumnę np. "pc_specyfikacje" i umieścić tam dane, które przefiltruje przez serialize. Zastanawiam się nad kwestia wyszukiwania, np. sprawdzić kto ma procesor AMD a kto Intel - czy takie wyszukiwanie może być utrudnione/nieoptymalne skoro dane są przefiltrowane przez serialize? Czy może macie inną koncepcje dodatkowych pół, które mógłbym dodawać w ACP i użytkownik edytowałby je dowolnie z poziomu swojego profilu. Ten post edytował wujek2009 14.03.2012, 08:13:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"skoro dane są przefiltrowane przez serialize" nie bardzo wiem o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do twojego problemu to wyobraź sobie taki formularz, mamy pole procesor i text do wpisania, ja wpiszę Intel xxxxx, Ktoś wpisze AMD xxxxx a ktoś inny wpisze tylko i5 a jeszcze inny wpisze Athlon. I teraz chcąc wyszukać userów którzy mają procesory intel będziesz zmuszony zrobić zapytanie podobne do tego
co oczywiście nie zwróci w wynikach usera który wpisał jako procesor i5. Moim zdaniem idealnie by było zrobić tabele dla każdego ważnego dla Ciebie podzespołu procesory płyty główne karty graficzne .... itd. następnie robisz sobie tabele konfiguracje gdzie masz: id id_procesora id_karty id_plyty ... itd. nastepnie robisz sobie tabele user_ref_konfiguracja: id_usera id_konfiguracji pozwoli to twoim użytkownikom trzymać kilka konfiguracji komputerów (ktoś może mieć 2 komputery). Dane do bazy o procesorach i kartach graficznych możesz pobrać np z jakiegoś konfiguratora sprzętu komputerowego a później sukcesywnie dopisywać. Ale oczywiście wszystko zależy od twoich potrzeb i Ty najlepiej wiesz jakie funkcje chcesz udostępnić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod "skoro dane są przefiltrowane przez serialize" nie bardzo wiem o co chodzi np. podczas edycji;
Jednak tak właśnie myślałme, że musiałbym skorzystać z LIKE aby wyszukiwać danych jeśli użyłbym w/w konfiguracji. Zdecyduje się jednak na oddzielną tabelę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:16 |