![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnio znalazłem kawałek kodu w którymn po wykonaniu pętli while czyszczone były zmienne:
Czy jest semns czyścić zmienne użytwe w pętli foreach lub while? Jeżeloi tak, to jak to robicie w praktyce, które zmienne/tablice opłaca się kasować? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP zasięg zmiennych definiowany jest przez funkcję, nie blok, tak więc zmienna utworzona wewnątrz bloku pętli jest dostępna poza nim. W pewnych sytuacjach może to być zjawisko niepożądane - np. ze względu na zużycie pamięci (zmienna może przechowywać sporą strukturę danych). W innych przypadkach? Raczej jest to niepotrzebne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP zasięg zmiennych definiowany jest przez funkcję, nie blok, tak więc zmienna utworzona wewnątrz bloku pętli jest dostępna poza nim. W pewnych sytuacjach może to być zjawisko niepożądane - np. ze względu na zużycie pamięci (zmienna może przechowywać sporą strukturę danych). W innych przypadkach? Raczej jest to niepotrzebne. ok rozumie.. czyli jak mam jakaś dużą tablice na której wykonałem operacje i nie jest mi ona już potrzebna, wtedy ją kasuje.. małymi zmiennymi nie zawracam sobie głowy.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:07 |