![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam próbuje wysłać formularz za pomocą jquery. mam taki kod:
aczkolwiek w php zmienne $_POST['username] i $_POST['email'] są puste. W zmiennych javascript val1 i val2 są przypisane wartości ale w kodzie ich nie pokazuje. I znów pytanie co mam nie tak. Próbowałem kombinować ale już mnie głowa boli bo i tak nic nie wychodzi. Dziekuje za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz w linku jako GET a podajesz typ POST coś nie tak prawda? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Poza tym jest tysiąc linków z przykładami w sieci i dziesiątki na tym form (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zrobić aby było to metodą post? I aby były dwie zmienne np $_POST['login'] i $_POST['haslo']. Z ajaxem i javascript działam tylko po omacku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak jak robisz jest też ok, tylko skoro chcesz miec w post LOGIN to na grzyba nazywasz to USERNAME?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
mam username tylko no login tak dla przykładu podałem... skoro jest ok to czemu nie działa (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczepię się pod temat
Ja też sie od nie dawna bawię ajaxem tylko że ja wysyłam dane z formularza za pomocą XMLHttpRequest Object. I mam pytanie która metoda jest lepsza?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował kadlub 22.02.2012, 07:29:12 |
|
|
![]()
|
|
Dobrze to może powiem co zrobiłem i co sie dzieje.
plik js wygląda tak:
plik do sprawdzania loginu:
oraz do maila
plik rebug.php który służy do poczekania na tamte zmienne. Tak dałem bo tylko tak pokazywało. Jeżeli dodał bym tam samo pokazywanie to nic sie nie wykonuje, sam nie wiem czemu. Teraz plik rejestracji. Ten plik jest w sumie do sprawdzenia czy zmienne są dodawane przez ajax:
moim zdaniem powinno sie wyświetlić echo z rejestracji, jednak wyświetla się puste okienko alert. hmm sam nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
1) Przy łączeniu danych powinno byc nie & a poprostu &
2) Zainstaluj sobie firebug i zobacz co tak naprawdę ci tym ajaxem idzie |
|
|
![]()
|
|
Edytowałem w pliku register.php
na
Rezultat jest taki że pokazuje pierwszą zmienną czyli login. nospor jesteś WIELKI. Już wszystko działa, tylko nie wiem czemu alert cały czas walczy ze mną (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) kilikam ok a on ponownie się pojawia. |
|
|
![]()
|
|
Jaki alert?
|
|
|
![]()
|
|
w javia script
alert(response); podejrzewam że to wina tego że gdzieś nie dałem returna. Nie wiem. Raczkuje dopiero w java script. |
|
|
![]()
|
|
A co dokładnie zawiera response?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No to dlatego ci sie alert(response) wyswietla ciagle, bo on sie wyswietla gdy wynik jest różny od OK.
|
|
|
![]()
|
|
wiem, ale chodzi mi o to że jak klikne ok to on znów sie pojawia. Spamuje, a ja chcę aby tylko raz sie wyświetlił.
|
|
|
![]()
|
|
Jakie OK klikniesz?
|
|
|
![]()
|
|
o to okienko mi chodzi:
(IMG:http://iv.pl/images/98843640726093249583.png) |
|
|
![]()
|
|
Ejjj... skąd znasz moje hasło!!!
(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A już poważniej: widać po ok znowu wysyłasz sprawdzanie forma. Kiedy normalnie wysyłasz by form spradzał rejestracje? |
|
|
![]()
|
|
koledzy z anonymus mi pomogli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale ćśśś... dużo im zapłaciłem za nie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
tak właśnie nie wiem dlaczego ponownie go wysyła. Wysyłam formularz za pomocą: Ten post edytował Jonek_1993 22.02.2012, 14:07:44 |
|
|
![]()
|
|
Masz to gdzieś online? Bo tak na sucho to cięzko zgadywać.
|
|
|
![]()
|
|
Analizując mój kod stwierdziłem że jest on napisany od d**y strony. Analizując to co się nauczyłem, doszedłem do wniosku że da się to co chcę otrzymać, napisać w dużo prostszy sposób. Oto wyniki mojej pracy:
plik java script:
oraz plik register:
Takie rozwiązanie jest też lepsze ponieważ wyświetla w miejscu na błędy, nie tylko moje błędy (rejestracji), ale również błędy prasera php. Demo jak byś chciał zobaczyć to jest pod adresem http://teambook.pl |
|
|
![]()
|
|
Cytat Demo jak byś chciał zobaczyć to jest pod adresem http://teambook.pl Wszedłem, a po dwóch sekundach na Twojej stronie coś zaczęło niesamowicie drzeć japę. Wyszedłem od razu i nie zamierzam tam wracać. Chyba tylko dzieci moga tolerować takie darcie na dzień dobry na stronie.
|
|
|
![]()
|
|
Drogi nosporze specjalnie dla ciebie kazałem gościowi zamknąć jape. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A i leci pomógł standardowo. Dziękuje Tobie bardzo.
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz jak mnie udobruchać..... to jeszcze garnczek miodku i będziemy kwita (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Jak wejdziesz na stronę zobaczysz niespodziankę specjalnie dla Ciebie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Haha, dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A czemu Explorer nie wykonuje tego kodu?
|
|
|
![]()
|
|
Jakiego kodu?
|
|
|
![]()
|
|
no w explorerze nie idzie się zarejestrować. Pokazuje sprawdzanie formularza i dead. $.ajax sie nie wykonuje.
Ten post edytował Jonek_1993 23.02.2012, 11:49:01 |
|
|
![]()
|
|
Pewnie dlatego, że znowu ktoś drze japę na Twojej stronie i nawet IE wymięka (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Nie wiem, nie mam IE. Musisz alertować każdy kawałek js i patrzeć do którego alert nie dojdzie - bedziesz wiedziała na czym się wywala |
|
|
![]()
|
|
Pewnie dlatego, że znowu ktoś drze japę na Twojej stronie i nawet IE wymięka (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Kazałem zamknąć jape i do tej pory nie pozwoliłem się odzywać. Nie wiem, nie mam IE. Musisz alertować każdy kawałek js i patrzeć do którego alert nie dojdzie - bedziesz wiedziała na czym się wywala W Explorerze jest narzędzie do testowania bugów. Przetestowałem je na stronie wczoraj. Pokazało mi błąd tylko z innerhtml`em. Zamieniłem je na odpowiednik z jquery. Teraz nie pokazuje żadnych błędów, aczkolwiek nadal nie wykonuje skryptu. Zatrzymuje sie gdzieś na $.ajax. Też nie używam explorera na codzień, ale nauczyłem się że trzeba programować na wszystkie przeglądarki. bedziesz wiedziała na czym się wywala PS. Jestem nim (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat PS. Jestem nim To była moja literówka. Czesto mi sie zdarza dodawać literki ni stąd ni zowąd. Wiem, że jesteś nim (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A jaki błąd ci pokazało dla innerHTML? Pewnie, że nie ma obiektu. Jeśli tak, to nie znajduje elementu o ID, którego szukasz. |
|
|
![]()
|
|
Jak to mówią? szukajcie a znajdziecie, aczkolwiek mówią też kto pyta nie błądzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Znalazłem rozwiązanie. brakowało mi dla IE regułki:
Cytat(nospor) To była moja literówka. Czesto mi sie zdarza dodawać literki ni stąd ni zowąd. Wiem, że jesteś nim Rozumiem i wybaczam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pamiętam jak kiedyś na mnie najechałeś za emotikon: ":P" , no i też wybaczyłeś (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat(nospor) A jaki błąd ci pokazało dla innerHTML? Pewnie, że nie ma obiektu. Jeśli tak, to nie znajduje elementu o ID, którego szukasz. W ogóle jak by innerHTML dla IE nie istniał. Tak to odczytałem gdyż id elementu było. Musiałem zmienić na odpowiednik jquery czyli:
a cały kod wygląda teraz tak:
Pracowałem nad tym z kilka godzin, ale powiem że warto było. Zawsze jest to jakaś nowa wiedza. A tym bardziej że strony internetowe są coraz bardziej interaktywne, to moim zdaniem warto się tego uczyć. Dobrze mówie? ;D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:55 |