![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie ponieważ chce jak najbardziej przejrzyściej oraz najwygodniej dla samej bazy ją stworzyć, Chodzi o to że docelowo ma być 15k userów i każdy z nich orientacyjnie będzie miał 20 linków które będzie trzeba zapisać w tej bazie. Czy rozwiązanie takie że 1 tabela dla wszystkich użytkowników i po czasie zrobi się taki "misz-masz" czy dla każdego usera osobna tabela? nie wiem jak ugryźć temat by później móc ładnie przedstawić danemu użytkownikowi jego linki na jego koncie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Users:
- ID - Username Links: - ID - Url - Title UsersLinks: - UserID - LinkID |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w jaki sposób tworzone są te linki, ale jeżeli jeden link może być przypisany tylko do jednego użytkownika, to wtedy: Zwykła relacja m:m. Skoro są to linki, to jest możliwe, że będą takie same, w momencie gdy jest to 1:m, wtedy Twoje rozwiązanie pasuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy link ma swojego unikalnego użytkownika, nawet jak się powtórzą to każdy user ma swój rekord z linkiem.
Czyli w tabeli Links: ID (autonumerowanie) ID_User lub username URL itp. Czy tabela przy przewidywanej wielkości rzędu 3.000.000 wierszy nie będzie trochę za duża ? |
|
|
![]()
|
|
Nie. Poza tym, 15 000 * 2 000 = 300 000.
Skoro link jest obiektem niezależnym od użytkownika, to po co chcesz tworzyć osobne obiekty dla powtórzeń? Masz np. link o ID=15, URL=http://foo.bar - wówczas po prostu masz osobną tabelę dla linków użytkowników, w której masz ID usera i ID linka (vide mój pierwszy post). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy link ma swojego unikalnego użytkownika, nawet jak się powtórzą to każdy user ma swój rekord z linkiem. Czyli w tabeli Links: ID (autonumerowanie) ID_User lub username URL itp. Czy tabela przy przewidywanej wielkości rzędu 3.000.000 wierszy nie będzie trochę za duża ? Nie, wystarczy odpowiedni indeks. W Twoim wypadku dwie tabele utworzą relację 1:n (Jeden użytkownik może mieć wiele linków, jeden link może być przypisany tylko do jednego użytkownika), a więc będzie ok. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:30 |