![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 4 Dołączył: 16.02.2007 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio grzebie sobie w php i napotkałem mały problem. Zrobiłem sobie plik główny który odpowiada za ładowanie podstron i podstawianie do szablonu (Smarty). Działa okej, ale pliki podstron są .php i w nich odwołuje się do klasy. Problem w tym, że w każdym pliku podstrony muszę znowu deklarować moją klasę i wczytać jej pliki. Core.php
index.php
stronaA.php
Czy jest jakiś sposób, abym w każdym pliku podstrony nie musiał dodawać tej deklaracji? Ten post edytował MnicH. 17.02.2012, 12:49:32 -------------------- "This isn't Miami..., This isn't Music! This is power!!"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz szablon(klase matke) gdzie będziesz dziedziczył po klasie Core.php i w niej ładował resztę podstron
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli każda twoje podstrona jest osobnym skryptem php to musisz tak
![]() Można pewnie dodać ten Core jakoś do standardu ale po co? Nie lepiej w indeksie głównym zrobić jakąś klasę która na podstawie getów będzie ci includować takie pliku jak stronaA.php ? trzymaj sobie stronaA.php w folderze "strony". W $_GET['strona'] przekaż sobie nazwę podstrony. Plik index.php
Ma to pewnie błędów masę, ale chodzi mi o zarys ![]() A tak w ogóle to proponuję napisać własny systemi MVC + autoloadery klas ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 4 Dołączył: 16.02.2007 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
@Abaddor, hm... to jest praktycznie to samo, tylko według Ciebie plik ładuje z index.php, a u mnie z klasy. Chodzi mi o to, żeby w tych plikach strony ponownie nie musiał deklarować i wywoływać mojej klasy.
-------------------- "This isn't Miami..., This isn't Music! This is power!!"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie to samo, plik Index.php ma być dla ciebie kontrolerem który ładuje ci podstrony, może być w nim obiekt klasy Core i on zarządzać resztą.
Chodzi o to że każda podstrona jest dla ciebie jedynie inludowanym skryptem(modułem), a całość pozostaje nie zmienna. Poczytaj o MVC ![]() Tak jak ci "prz3kus" napisał. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:59 |