![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam funkcję która wyświetla mi krzaki zamiast polskich znaków
zamieniałem już UTF-16LE na iso-8859-2, utf-8, cp1250 ale bez skutu - Ciągle krzaki proszę o pomoc Kod function _encodeUTF16($string) {
$result = $string; if ($this->_defaultEncoding){ switch ($this->_encoderFunction){ case 'iconv' : $result = iconv('UTF-16LE', $this->_defaultEncoding, $string); break; case 'mb_convert_encoding' : $result = mb_convert_encoding($string, $this->_defaultEncoding, 'UTF-16LE' ); break; } } return $result; } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam podobny problem....
moze ktos mnie utwierdzi w przekonaniu: gdy na danej stronie mam kodowanie ustawione w znaczniku html /meta/ na iso-8859-2 to string zaladowany z pliku zewn(przez ta strone) zakodowany w utf-8 zostanie na pewno, bez wyjatku wyswietlony na tej stronie z 'krzakami'... i tutaj rozwiazaniem moze byc ustawienie /meta/ na utf-8, lub konwersja przez funkcje mb zaladowanego stringu do tego samego kodowania co jest w meta czyli iso-8859-2..dobrze mysle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam funkcję która wyświetla mi krzaki zamiast polskich znaków zamieniałem już UTF-16LE na iso-8859-2, utf-8, cp1250 ale bez skutu - Ciągle krzaki Szukasz nie tam gdzie trzeba (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zakładam, że chodzi o klasę php-excel-reader. Jeśli tak, zmień linię bodajże 1120 z
na
oraz dopisz do klasy funkcję
Dla polskich arkuszy zadziała idealnie. EDIT Dopiero zauważyłem, że odpowiedziałem na posta sprzed paru miesięcy. No cóż, może komuś się to przyda tak czy owak (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował mls 30.06.2012, 22:42:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzcie mi... dlaczego iso-8859-2? Czy jeszcze nie wiecie, że standardem jest utf-8?
Co do Waszego problemu, kodowanie strony to jedno, jeśli dane znajdują się w bazie danych - najlepiej by miały ten sam prefix (utf-8/16/32 itp...), wyświetlając dane które w bazie zapisane są w utf-8 na stronie o kodowaniu iso-8859-2 musicie zastosować iconv. Program w którym tworzycie kod również ma znaczenie - upewnijcie się, że nie jest to notatnik i nie zapisujecie plików w ASCII (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Czego jeszcze nie wiecie? p.s. to jest odpowiedź dla lucaa44 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował modern-web 30.06.2012, 22:46:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, z gory dzieki za podpowiedz :] (niektore moje posty na tym forum wogole nie doczekaly sie odpowiedzi:>)
dlaczego iso-8859-2? nie wiem moze przyzwyczajenie, moze troche zacofanie, nie bez znaczenia byly tez problemy z edytorem ktory nie radzil sobie z zapisem w utf-8...poza tym dobry powod zeby przetestowac funkcje konwertujace takie jak iconv, jak dotad nie mialem zadnych problemow z ogonkami chociazby w bazach danych, do teraz..wyskoczyl problem z plikami apropo Twojego rozwiazania: - nie chodzi o dane z bazy danych, ale z pliku zewn Cytat wyświetlając dane które w bazie zapisane są w utf-8 na stronie o kodowaniu iso-8859-2 musicie zastosować iconv ok, wyswietlam na stronie o kodowaniu iso-8859-2 dane z pliku ktore sa zapisane w nim w utf-8, stosuje funkcje iconv() i mb_*() i nic to nie daje -> krzaki Cytat Program w którym tworzycie kod również ma znaczenie - upewnijcie się, że nie jest to notatnik i nie zapisujecie plików w ASCII uzywam pspad'a , plik skryptu ktory pobiera dane z pliku zewn i je wyswietla jest zapisany w iso-8859-2 (zreszta edytor jest nastawiony tak by wszystkie pliki zapisywal w iso-8859-2) i nadal -> krzaki troche bardziej szczegolowo(moze nie idealnie) problem opisalem tu: problem z konwersja utf-8 do iso-8859-2 moze ktos wie co z tym zrobic? Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:46 |