![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zącząłem pisać skrypt logowania i rejestracji no i podczas kliknięcia register mam błąd, a mianowicie.
Cytat Fatal error: Call to undefined function: czysc() in D:\Program Files\WebServ\httpd\portal\register.php on line 24 A, tutaj załączam kodzik:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i czego nie rozumiesz w komunikacie:
Cytat Call to undefined function: czysc() ![]() "Wywołujesz funkcję czysc(), której nigdzie nie zdefiniowales" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Właśnie o to chodzi, że mam zdefiniowaną.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież w kodzie powyżej tego nie ma.... myślisz, że skrypt weźmie sobie sam z twojej głowy to?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W kodzie to także mam, ale wyżej podałem wcześniejszy i nadal jest ten sam bład.
|
|
|
![]()
|
|
To może najpierw zdefiniuj funkcję, a dopiero później ją wywołuj?
TIPS: zmien kolejnosc -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Gratuluję Twoje konto zostało utworzone. Lecz w bazie danych nie stworzyło żadnego rekordu. |
|
|
![]()
|
|
Bo wyswietlasz komunikat o utworzeniu, a nawet nie sprawdzisz co ci zwróciło mysql_query - czy blad czy nie blad. Jak tak można?
Skoro ci nie utworzylo, znaczy ze masz blad zapytania. Jak wyświetlac bledy zapytania masz napisane tu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Blad:Nie wybrano żadnej bazy danych Bazę danych mam wybraną w pliku config.php |
|
|
![]()
|
|
Widać jednak nie wybrałeś. Czy naprawdę muszę pisać kolejnego posta z treścią: Pokaż plik config.php ? Czy nie można samemu się domyśleć i od razu ten plik pokazać?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie mój błąd przepraszam już się nie powtórzy.
![]()
|
|
|
![]()
|
|
mysql_close($connection);
Mistrzu.... weź zajrzyj do manuala i zobacz co to robi... :/ ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wartości tekstowe w mysql bierze się w apostrofy. Ty tego nie robisz.
W linku co ci podałem, było też jasno napisane, byś sobie wyświetlał jak wygląda wygenerowane zapytanie. Jakbyś to zrobił to może sam byś zobaczył ten banalny blad. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Blad: Teraz nie mam żadnego błędu i tworzy konto, ale nie dodaje rekordu do bazy.
|
|
|
![]()
|
|
mysql_error() robi się po mysql_query a nie przed! Przeczytaj dokładnie temat co ci zapodałem - tam masz wszystko wyjaśnione dokładnie i na przykładzie...
Poza tym masz brać wartości tekstowe w apostrofy a nie nazwy tabel. Odróżniaj jedno od drugiego.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
register.php
Wszystko ładnie i pięknie nie wyświetla błędu żadnego, tworzy konta i dodaje rekordy do bazy danych. Dziekuje za pomoc. ![]() Już usunąłem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:06 |