![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pragnę wyświetlić temat, w którym jest najwięcej komentarzy. Mam taki o to kod: Pole `primary` to numer komentarza w danym temacie, natomiast `id` to numer tematu. Ta linijka skryptu według moich zamierzeń ma za zadanie znaleźć wszystkie unikalne tematy, sortując je od tych, które mają najwięcej komentarzy (`primary`). Jednak działa to tylko do połowy, tzn. wyświetla unikalne numery tematów, ale za każdym razem w tej samej kolejności [obojętnie jak będę chciał je sortować]. Pomożecie? Ten post edytował uhutaf 8.02.2012, 20:39:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w polu primary trzymasz ilość postów w danym temacie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W polu `primary` mam podany NUMER komentarza w danym temacie. Czyli dla piątego tematu mogę mieć komentarz pierwszy, drugi, trzeci, itd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Od początku, bo zaszło nie porozumienie.
Mam tabelkę, w której mam grupowane komentarze. Są 2 kluczowe pola -> `id` oraz `primary`. W `id` trzymam numer tematu, do którego odwołują się komentarze. Może być kilka rekordów-komentarzy dla jednego id-tematu. W `primary` mam numer komentarza w danym temacie (swoiste auto_increment). Może być kilka 'pierwszych' komentarzy - każdy z nich będzie w innym temacie. I teraz chcę znaleźć wszystkie największe `primary`, ale takie, które nie będą z jednego tematu (jeżeli w jakimś temacie będzie 100 komentów, a w drugim 50, to mamy do pierwszego tematu aż 50 komentarzy, które będą miały większe `primary`, a tego nie potrzebuję (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli chcesz pobrać ostatnie kometarze z różnych tematów tak?
Grupujemy po newsach i wybieramy największe primary:
Wspominałeś jeszcze w pierwszym poście o sortowaniu według ilości komentarzy:
|
|
|
![]()
|
|
Kilka prób i wszystko działa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) .
---- Twoim sposobem też wychodzi na to samo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Dzięki. Muszę poszukać czegoś o GROUP, bo nie korzystałem z tego nigdy... Ten post edytował uhutaf 8.02.2012, 21:59:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:02 |