Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Monitorowanie Dedyka i Vpsow, Na linux debian
cezary188

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam potrzebuje aplikacji/sposobu (najlepiej darmowy) w miare przejrzystego do monitorowania serwerów w tej chwili 1 Dedyk i 2 Vpsy pozniej wiecej. Potrzebuje monitorować traffic na bieżaco IN oraz OUT ilosc przesyłanych danych jak i potrzebne mi sa statystyki dzienne oraz miesieczne. Po drugie miejsca na dyskach. Po trzecie ilość Pamieci.

Do tego ma to być jak najmniejszym kosztem instalacji czy konfiguracji (serwery maja specyficzna konfiguracje do pracy z aplikacja www wiec nie chcialbym instalowac czegos co moze zaklucic ta prace).

Znalazłem narazie aplikacje ktora zwie sie server2k ktora jest bardzo ladnie przedstawiona tak ze w jednym panelu widze wszystkie serwery jak pracuja niemniej brak tam z tego co widze monitorowania na bieżaco trafficu jest tylko wzmianka o statysykach i do tegobrak wyraznego screenu jak to wyglada. Oczywsicie widzialem tez narzedzie ktore zwie sie Zabbix ale konfiguracja tego jak i ilosc funkcji mnie przytłacza.

Czy ktoś z was zna narzedzie które obecnie ma supporti (jezeli juz platne to nie wiecej niz 200zl jednorazowo) i nadaje sie do tego typu zastosowań oraz jest w miare proste i przejrzyste ? Byłbym wdzieczny za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
vokiel

-----

Wybierz według upodobania: Munin, Monit, Mrtg, Nagios, Collectd, Icinga, op5 Monitor

--------------------
+Quote Post
cezary188

-----

Cytat(vokiel @ 1.02.2012, 18:46:52 ) *
Wybierz według upodobania: Munin, Monit, Mrtg, Nagios, Collectd, Icinga, op5 Monitor

Fajnie dwa ostatnie nawet maja ladnie poukladane rzeczy tylko ze zaden z nich oprocz Mrtg nie skupia sie bezposrednio na trafficu, wiec musialbym zainstalowac mrtg i ktoregos jeszcze.

Ten post edytował cezary188 1.02.2012, 19:26:18
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Ja będę testował teraz OpenFMS, także ten. [;

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
vokiel

-----

Przypomniał mi się jeszcze jeden, bardzo ciekawy: Zabbix

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:37