![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2006 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dawno mnie nie było na tym forum, ale pojawił się problemik i byłbym rad, gdybyście mi coś doradzili w tej sprawie. Mam bazę z testami, użytkownik rozwiązuje najpierw jeden test a potem drugi, ale wszystko jest oparte na troszkę niezaplanowanej bazie danych. Musiałem to wszystko zrobić w jednym zapytaniu gdyż zależy mi na sortowaniu i wyciągnięciu na raz wszystkich potrzebnych danych. Zapytanie w 100% działa jednak jeśli nie znajdzie, któregoś z testów (uczestnik go jeszcze nie rozwiązał) to zwraca null, a przez to gdy dodaję w zapytaniu wartości z obu testów to niestety nie zlicza mi ich, co jest logiczne. Moje pytanie brzmi tak: Jak zrobić, żeby za wartość null zapytanie przyjmowało 0? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zastanawiałem się nad wrzuceniem warunku, że jeśli null to 0 ale może doradzicie coś odpowiedniejszego? Nie wiem też jak miałbym to zaimplementować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym przerobil to zapytanie na join'y a do sumowanie żeby zamienić null na 0 to możesz użyć ifnull()
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...function_ifnull np select sum(2+IFNULL(null, 0) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:10 |