![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Taki problem: Mam standardowy formularz z dwoma polami. Za pomoca JavaScriptu sprawdzam czy pola sa wypelnione oraz sprawdzam czy sa liczbami. Jezeli spelnia powyzsze wymagania wysylam formularz. I wszystko dziala swietnie, dopoki nie dodaje przed wyslaniem formularza jednego warunku: Kod if (formularz.pozyczka.value >= formularz.wysokosc_raty.value) I teraz, pomimo tego ze sprawdzalem wczesniej czy sa to liczby (za pomoca funkcji isNaN() ), on porównuje mi te dane jak stringi. Np. pozyczka = 2000, wysokosc_raty=200 przepusci, ale pozyczka = 2000, wysokosc_raty=250 nie. Z gory dziekuje wszystkim za pomoc. pozdrawiam, Daniel |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if (parseInt(formularz.pozyczka.value)) >= parseInt(formularz.wysokosc_raty.value)) zobacz moze tak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <script> function sprawdz(ktory) { var pozyczka = eval(ktory.form.pozyczka.value); var wysokosc_raty = eval(ktory.form.wysokosc_raty.value); if (pozyczka >= wysokosc_raty) { alert("Wartosc pożyczki ustalono na "+pozyczka+" a wysokość raty na "+wysokosc_raty+". Dane te są prawdidłowe."); ktore.form.submit(); } else { alert("Wartosc pożyczki ustalono na "+pozyczka+" a wysokość raty na "+wysokosc_raty+". Wartość pożyczki musi być równa lub większa od wysokości raty."); ktory.form.pozyczka.value = ""; ktory.form.wysokosc_raty.value = ""; } } </script> Pozdrawiam. Bartek Ten post edytował marlowe 18.07.2004, 19:26:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parsowanie pomogło, dziękuje. Co do drugiej odpowiedzi, to u mnie to nie działa, sprawdzałeś u siebie?
pozdrawiam, Daniel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:39 |