![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Czy ktoś wie jak wyeliminować takie przypadki podczas walidacji pól nip pesel formularza:
Takie numery nie mogą isnieć ale sumy kontrolne się zgadzają i funkcje puszczają takie przypadki pewnie inne też istnieją Testowałem kilka funkcji walidujących i każda przepuszczała takie wartości |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz po prostu sprawdzić więcej niż tylko cyfrę kontrolną. W przypadku numeru PESEL powinieneś np. sprawdzić czy data odczytana na podstawie pierwszych sześciu cyfr nie jest datą w przyszłości itp.
Przy czym trzeba pamiętać, że niektóre osoby mają numer PESEL (nie wiem jak w przypadku NIP-u), który jest niepoprawny - kiedyś ręcznie je wyliczano, stąd pojawiały się błędy. Dlatego też lepiej wyświetlić ostrzeżenie, że numer jest niepoprawny niż kompletnie blokować możliwość podania niepoprawnego numeru. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://blog.kubiczek.eu/2009/12/jquery-wal...meru-nip-pesel/
Jak korzystasz dodatkowo z jquery validate, to masz w sumie gotowca. A jak nie, to wystarczy że wyciągniesz funkcję i problem z bańki. PS. nie wiedziałem nic o niepoprawnych numerach PESEL, dzięki @Crozin, będę z rozwagą teraz walidacji peselu teraz używać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Masz może dobre funkcje, które uwzględniają taką dodatkową kontrolę?
@by_ikar, te funkcje właśnie zastosowałem i one się nie sprawdzają |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 17:21 |