![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę pewien projekt i napisałem opcje sklep. Opis: wchodzimy do sklepu wybieramy interesujący nas produkt klikamy kup produkt i teraz nie wiem jak zrobić żeby było wydajnie i bez komplikacji czyli zrobić tabele w mysql lodówka w której będę zapisywał kupione towary i wywoływał w opcji lodówka( do tego jeszcze problem z rozwiązaniem ilości towaru czyli np kupimy dwa różne towary) lub lepiej zrobić to dodając kolumny do tabeli użytkownika a później dopiero wywołać je w opcji lodówka. przedstawię na dole mój skrypt.
Może po prostu najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tabeli lodówka i w niej zapisywanie wszystkiego oczywiscie wypisanie produktów w kolumnach i jako wartość będziemy podawać ilość? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od tego czy po kupieniu przedmiotu znika on ze sklepu czy też nie. Jeżeli znika to tylko dodatkowe pole w tabeli z przedmiotami określające status (aktywny/zakonczony/sprzedany/usuniety itd.) natomiast w przeciwnym wypadku musisz utworzyć właśnie tę tabelę 'lodówka' w której będziesz trzymał, ID usera który kupił, ID przedmiotu i ewentualnie jakieś ID transakcji lub datę zakupu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W sklepie jest nieograniczona ilość towaru. Zrobiłem tak że po kupieniu w tabeli lodówka dodaje się id nazwa oraz ilość danego produktu który został kupiony czyli tak : id | nazwa | kebab | pizza | hot-dog | stek | naleśniki i wtedy normalnie przypisuje na przykład jak kupię 10 kebabów to doda następująco id 20 nazwa alexis7 kebab 20 pizza 0 hot-dog 0 stek 0 naleśniki 0
Później tylko pobiore wartości pól produktów i wyświetle przy produktach ilość kupionych przedmiotów Ten post edytował nikestylex7 14.01.2012, 16:19:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieje że to 'alexis7' to nie nazwa użytkownika. Jeżeli tak to fatalny pomysł, zapisuj tam ID użytkownika a nie jego username.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 21:18 |