|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
napisałem sobie funkcje
troche niżej w kodzie mamy
$n[2] = "podobny do wyrazu blablabla"; i funkcja zwraca mi , że $n[1] = "error !"; ... Sprawdziłem kod z każdej strony , ale błędu doszukać się nie mogę . Dlaczego strpos() nie chce znaleźć "podobny" w "podobny do wyrazu blablabla" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
Strpos działa dobrze. Zwraza 0 - pozycje znalezionego stringa.
musisz sprawdzać strpos !== false |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
wiem , sprawdzałem też taką możliwość , ale także efekt jest niezadowalający .
Nawet zrobiłem specjalnie na tę okazje przykład :
dla "wyraz" zwraca "ok" dla "hehhe" zwraca "ok" TYLKO dla "hehe" zwraca "nic" EDIT: Cytat("php.net") $a === $b ; Identyczny ; TRUE jeśli $a jest równe $b, i obydwa operandy są tego samego typu. (tylko w php 4) znów w kość mi dała moja stara wersja krasnala (: Ten post edytował broU 13.07.2004, 13:43:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
nie:
!==0 tylkop !== false o ma typ int, false to boolean. sprpos zwraca boolean jeslinie znaklazl i int jesli znalazl. Ludzie, typy zmiennych to podstawy programowania... |
|
|
|
|
|
|
|
ok , teraz działa , dzięki za pomoc .
ale i tak miałem lekko zacofane php (: |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:56 |