|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Witajcie
Uczę się Javascriptu i robię skrypt na dodawanie "piątki" (tj. mam liczbę 1 i dodaję 5, ma wyjść 6) Niestety wychodzą mi dziwne rzeczy np; [ HtmlDivElement ]5 albo NaN Co tutaj jest źle ?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Trochę brakuje.
parseFloat / parseInt innerHTML. A tak poza tym wszystkim to olej czysty JS zacznij się uczyć frameworka JQuery / Mootools i inne. Ten post edytował skowron-line 23.12.2011, 19:12:03 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj:
document.getElementById("liczba").value = document.getElementById("liczba").value + 5; |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
A dlaczego miałbym się uczyć jQuery zamiast Javascriptu ? Czym to się różni, opisz.
Trochę brakuje. parseFloat / parseInt innerHTML. A tak poza tym wszystkim to olej czysty JS zacznij się uczyć frameworka JQuery / Mootools i inne. Wychodzi mi "NaN" Edit: Działa ! Źle wkleiłem. Dzięki. Ten post edytował Dominator 23.12.2011, 19:18:07 |
|
|
|
|
|
|
|
A dlaczego miałbym się uczyć jQuery zamiast Javascriptu ? Czym to się różni, opisz. http://addyosmani.com/blog/javascriptuncovered/ http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&h...f=p&pdl=500 poczytaj i popatrz na kod. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja kolejny raz się nie zgodzę jeśli chodzi o biblioteki.
1. Większość pisanych skryptów JS, są to proste skrypty, które można napisać w dość szybkim tempie bez bibliotek. 3/4 z funkcji w bibliotekach w ogóle nie będą wykorzystane 2. Często przez biblioteki np. jQuery powstają "potwory" $("#test .left > .big[......] ..... a"), zamiast dodać jakąś klasę czy coś innego - szczególnie początkujący 3. Wiele skryptów można napisać samemu, dzięki czemu nie mamy kodu, którego nigdy nie wykorzystamy 4. Kod własny jest "szybszy", gdyż można pominąć zbędne operacje( np. w jQuery prasowanie ciągu przy tworzeniu nowego elementu $("<p class='test'>akapit</p>") ) - zakładając, że jesteśmy dobrymi programistami, więc początkujący "odpadają" Ja w swojej hobbistycznej karierze raz użyłem jQuery, ale do aplikacji internetowej, a nie zwykłej strony. Oczywiście zdają sobie sprawę, że ludzie pracujący w zawodzie(, a nie hobbystów, takich jak ja), którzy często piszą "na czas", bardzo chętnie korzystają z jQuery, właśnie ze względu na czas, co moim zdaniem jest jedyną zaletą godną uwagi. Osobiście mam wiele skryptów, które napisałem "przy okazji" i z powodzeniem zastępują część z udogodnień bibliotek. --edit-- No i ja jetem masochistą i wszystko lubię pisać samemu, więc to może dlatego tak nie lubię bibliotek - może jestem inny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wesołych świąt. Ten post edytował kamil4u 23.12.2011, 20:05:16 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 19:27 |